Wątróbka w przyprawie gyros z warzywami
Ilość porcji: 4
- 400 g wątróbki drobiowej,
- ok. 1 szklanki mleka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 duża czerwona cebula,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki przyprawy gyros,
- 400 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej),
- 3 łyżki oleju do smażenia,
- sól do smaku,
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Wątróbkę zalej mlekiem. Odstaw na 1-3 godziny. W międzyczasie oczyść obie papryki i pokrój na dość duże kawałki ‒ takie, które z łatwością będzie można nabić na patyczki do szaszłyków. Podobnie zrób z cebulą. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Oprósz solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj z oliwą.
Wątróbkę przepłucz wodą i oczyść. Większe kawałki przekrój na pół. Jogurt wymieszaj z przyprawą gyros i tak przyrządzonym sosem zalej wątróbkę.
Paprykę umieść w piekarniku i piecz w 180°C ok. 20 minut. Ugotuj także fasolkę – na półtwardo.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Przesmaż na nim wątróbkę, delikatnie z każdej strony. Przykryj i duś do miękkości. Pod koniec gotowania posól i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Podawaj wątróbkę wraz z papryką i cebulą w postaci szaszłyka (jak na zdjęciu), w towarzystwie fasolki. Tę ostatnią możesz wymieszać z sosem vinaigrette lub innym na bazie oliwy. Kompozycję może zwieńczyć również dodatek ryżu lub pieczonych ziemniaków.
Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.