Wątróbka w przyprawie gyros z warzywami

Wątróbka

Ilość porcji: 4

  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • ok. 1 szklanki mleka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej),
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Wartości odżwycze

Wątróbkę zalej mlekiem. Odstaw na 1-3 godziny. W międzyczasie oczyść obie papryki i pokrój na dość duże kawałki ‒ takie, które z łatwością będzie można nabić na patyczki do szaszłyków. Podobnie zrób z cebulą. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Oprósz solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj z oliwą.

Zobacz film: "Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min"

Wątróbkę przepłucz wodą i oczyść. Większe kawałki przekrój na pół. Jogurt wymieszaj z przyprawą gyros i tak przyrządzonym sosem zalej wątróbkę.

Paprykę umieść w piekarniku i piecz w 180°C ok. 20 minut. Ugotuj także fasolkę – na półtwardo.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Przesmaż na nim wątróbkę, delikatnie z każdej strony. Przykryj i duś do miękkości. Pod koniec gotowania posól i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Podawaj wątróbkę wraz z papryką i cebulą w postaci szaszłyka (jak na zdjęciu), w towarzystwie fasolki. Tę ostatnią możesz wymieszać z sosem vinaigrette lub innym na bazie oliwy. Kompozycję może zwieńczyć również dodatek ryżu lub pieczonych ziemniaków.

Przepis

Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!