Tort na roczek dla chłopca. Jak go zrobić?
Tort na roczek dla chłopca to jeden z ważniejszych punktów urodzinowej uroczystości. W przypadku najmłodszych ma nierzadko bajkową oprawę, jednak nie mniej ważny jest skład ciasta. Na co zatem zwrócić uwagę? I jak udekorować tort na roczek dla chłopca?
1. Tort na roczek dla chłopca. Domowy czy ze sklepu?
Odpowiedź na to pytanie uzależniona jest od kilku czynników. Po pierwsze, czy wiemy jak zrobić tort na roczek dla chłopca i lubimy piec. W teorii nie jest to skomplikowane zadanie, jednak w praktyce może się okazać, że coś pójdzie nie po naszej myśli i wypiek będzie odbiegał od naszych założeń.
Po drugie ważne jest też, czy mamy w sobie artystyczną duszę i potrafimy zadbać o odpowiednią dekorację. W cukierniach tort dla chłopca na roczek jest najczęściej niebieski, a dekoracje wykonane są z masy cukrowej. Ale tego rodzaju dodatki możemy też zrobić samodzielnie. Wiele ozdób można kupić w sklepach internetowych, a najprostszym rozwiązanie jest użycie personalizowanego opłatka na tort (np. z imieniem dziecka, datą urodzin oraz napisem "Mam już Roczek").
Ciekawe ozdoby na tort na roczek dla chłopca to również toppery, np. w kształcie wstęgi lub samochodów budowlanych. Są stosunkowo tanie, praktyczne i można je użyć ponownie.
2. Jaki tort na roczek dla chłopca wybrać?
Z dużym prawdopodobieństwem nasza pociecha będzie najbardziej zainteresowana świeczką na torcie. Samo ciasto, a tym bardziej jego smak, najczęściej nie jest dla dziecka istotne. Nie oznacza to jednak, że mamy przygotować słodycz tylko dla dorosłych! Odpada zatem tort z alkoholem.
Lepiej też nie przesadzić ze słodyczą kremów i ilością masy cukrowej. Dla najmłodszych odpowiedni będzie biszkopt lub beza. Warto też zrezygnować ze sztucznych barwników i zdecydować się na ozdobienie ciasta owocami, np. malinami, truskawkami lub borówkami.
Jeśli przyjęcie będzie dla większej liczny gości, wówczas dobrym rozwiązaniem jest upiec tort na roczek dla chłopca kwadratowy.
3. Przepis na domowy tort na roczek dla chłopca
3.1. Bezowy tort z malinami
Beza:
- 12 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki octu
- 3 szklanki cukru
Krem:
- 0,5 l śmietany 36 proc.
- 2 serki mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywno, powoli dodawaj cukier.
- Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
- Masę wyłóż szprycą cukierniczą na trzy duże blachy wyłożone papierem do pieczenia (odrysuj na papierze trzy takiej samej wielkości koła)
- Piecz bezę 30 min w temperaturze 150°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz 1,5 godz.
- Ubij na sztywno śmietanę 36 proc., dodaj mascarpone, dalej ubijaj, dodaj cukier i sok z cytryny.
- Masą posmaruj jedną bezę, przykryj drugą bezą, wyłóż krem, przykryj trzecią bezą.
- Na wierzchu połóż resztę masy, udekoruj malinami i listkami melisy lub mięty.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".
Jeśli chcemy zrobić tort na roczek dla chłopca z autkiem lepiej będzie przygotować go na biszkoptowych blatach. Na wierzch możemy wówczas położyć opłatek z samochodzikiem albo kupić gotowy pojazd z masy cukrowej.