Tanie jedzenie. Pomysły na tanie, smaczne i pożywne dania obiadowe
Tanie jedzenie może kojarzyć się z szybkim posiłkiem o niskiej jakości i małej zawartości składników odżywczych. W rzeczywistości jest mnóstwo pomysłów na tanie, a zarazem pełnowartościowe i zdrowe posiłki. Oto kilka naszych propozycji, która z nich przypadła Wam do gustu?
1. Tanie nie znaczy gorsze
Czasem nadchodzi taki okres, kiedy musimy zacisnąć pas i wydawać mniej pieniędzy niż byśmy chcieli. Nigdy nie powinniśmy robić tego jednak kosztem zdrowia i z prostej chęci zaoszczędzenia żywić się niezdrowymi posiłkami.
Istnieje cały szereg zdrowych i smacznych potraw, które można przygotować za bardzo niewielkie pieniądze. Poniżej podajemy kilka naszych propozycji na proste, tanie i smaczne dania.
2. Smaczne i niedrogie zupy
Zupy to płynne lub półpłynne potrawy, przygotowywane w postaci wywaru powstającego w czasie gotowania różnorodnych składników. W polskiej tradycji zupa to zwykle pierwsze danie obiadu. W czasie gotowania warzyw, mięso, kości lub owoców uwalniają się ważne dla zdrowia składniki.
Bez takiego przygotowania wiele z tych składników nie miałoby szans zostać wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka, stąd też zupy są ważnym i wartościowym posiłkiem.
Zwykle przygotowanie ich nie wymaga wielu skomplikowanych czynności (niektóre nie wymagają nawet gotowania, jak np. chłodnik) są tanie i bardzo pożywne.
3. Gulasz i dania jednogarnkowe
Kolejna pozycja obiadowa, którą możemy przygotować dysponując małą ilością pieniędzy. Wystarczy kawałek kiełbasy, kilka marchewek, ziemniaków, aby przygotować pożywne, smaczne a do tego zdrowe danie duszone.
W przypadku tego typu potraw bardzo ważne są odpowiedni przyprawy, które nadają charakter daniu. Co prawda gulaszu nie da się zrobić błyskawicznie, ponieważ smaki muszą mieć czas, aby się wzajemnie "przegryzły", ale jest to jedyna wada tego dania.
4. Placki i kotlety
Aby przygotować smaczne i oszczędne placki lub kotlety można wykorzystać niedrogie wypełniacze, takie jak pieczarki, ryż lub ziemniaki i połączyć je z mięsem.