Sposoby na zgagę w okresie ciąży

Zgaga w ciąży to wynik zaburzeń hormonalnych zachodzących w organizmie kobiety, wzrostu wagi ciała, a także wysiłku towarzyszącego wykonywaniu obowiązków domowych. Ze względu na bezpieczeństwo dziecka, kobieta w ciąży powinna stosować domowe sposoby na zgagę. Gdy nie pomogą, musi zgłosić się do lekarza po terapię farmakologiczną.

spis treści

1. Co to jest zgaga?

Zgagą nazywamy nieprzyjemne wrażenie palenia pod mostkiem, które promieniuje w kierunku gardła, co odczuwamy jako pieczenie w przełyku.

Zobacz film: "Aktywność fizyczna w ciąży"

Zgaga to pieczenie w okolicy mostka
Zgaga to pieczenie w okolicy mostka (123RF)

2. Przyczyny zgagi w ciąży

Jako przyczynę zgagi w ciąży wskazuje się m.in. zaburzenia hormonalne. W organizmie kobiety ciężarnej występuje zwiększone stężenie progesteronu. Hormon ten wpływa na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. Innym powodem dolegliwości bólowych i pieczenia w przełyku jest zwiększające swoje rozmiary dziecko, które uciska ściany narządów układu pokarmowego, m.in. żołądka. Nacisk płodu powoduje osłabienie mięśnia przełyku. Treść żołądkowa nie zostaje zatrzymana i wraca do podrażnionego przełyku, co wywołuje nieprzyjemne pieczenie i dolegliwości bólowe.

Wraz z kolejnymi miesiącami ciąży kobieta przybiera na wadze, wówczas problem zgagi pojawia się u niej tak, jak u osób otyłych. Dolegliwość ta może nastąpić również na skutek wykonywania codziennych obowiązków domowych, które wymagają od kobiety schylenia się lub wysiłku. Dziecko napiera wówczas na żołądek, co prowadzi do wystąpienia dolegliwości bólowych połączonych z uczuciem palenia w gardle.

Sprawdzone sposoby na zgagę w ciąży
Sprawdzone sposoby na zgagę w ciąży [10 zdjęć]

Kobiety wiedzą, że ciąża to nie tylko głaskanie brzuszka i rozpieszczanie przez rodzinę i znajomych....

zobacz galerię

3. Zgaga – co pomaga w ciąży?

Aby uniknąć zgagi, kobieta w ciąży powinna zmienić sposób odżywiania się. Warto zatem usunąć z jadłospisu produkty, które wywołują tę dolegliwość, a zatem: kwaśne owoce (cytrusy) i niektóre warzywa (pomidory i cebulę). Kobieta w ciąży powinna unikać picia napojów słodzonych i gazowanych. Nie należy jeść świeżej mięty, jak i słodyczy o smaku miętowym.

Rezygnując z tych produktów spożywczych, kobieta w ciąży powinna wprowadzić do jadłospisu migdały, które regulują układ trawienny. Zawierają one składniki mineralne takie jak wapń i magnez. Ciężarna kobieta powinna jeść kilka sztuk migdałów po każdym posiłku.

Domowy sposób na zgagę to picie mleka i jedzenie produktów mlecznych, na przykład jogurtu naturalnego i kefiru. Warto pamiętać, że chociaż mleko jest bogate w wapń, to zawiera alergeny, które mogą wywołać uczulenie u dziecka w życiu płodowym.

Musisz to wiedzieć

W leczeniu zgagi w domu ważna jest również częstotliwość i sposób zjadania posiłków. Oznacza to, że należy jeść częściej, a posiłki powinny mieć mniejsze porcje. Po zjedzeniu kobieta powinna odpocząć, ale nie w pozycji leżącej, gdyż ta postawa ciała nasila dolegliwości zgagi (kobieta w ciąży musi odpoczywać na pochyłym materacu, którego kąt nachylenia utrzyma tułów pod odpowiednim kątem do kończyn dolnych). Posiłki należy spożywać przy wyprostowanych plecach, ponieważ pochylenie tułowia do przodu zwiększa natężenie zgagi. Kobieta w ciąży powinna zwalczać zgagę domowymi metodami, a gdy nie przyniosą rezultatu, sięgnąć po terapię farmakologiczną po konsultacji z lekarzem. Wówczas stosuje się leki na zgagę bez recepty – na przykład środki zobojętniające kwaśną treść żołądkową.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.