Trwa ładowanie...

Schab w sosie salsa

Avatar placeholder
07.04.2023 12:59
Schab w sosie salsa
Schab w sosie salsa

Składniki:

  • 6 nektarynek, pokrojonych na ćwiartki,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1,5 łyżki octu,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 1/4 szklanki świeżej mięty,
  • 450 g schabu wieprzowego.

Przygotowanie:

W większej misce zmieszaj nektarynki i pokrojoną cebulę. Dopraw je solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć składniki z miski i na średnim ogniu podsmażaj, aż będą miękkie. Kotlety schabowe rozbij drewnianym młotkiem i dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na gorącą patelnię i obsmażaj z każdej strony przez co najmniej 15 minut. Odstaw na bok. W niewielkim naczyniu złącz musztardę, ocet i chili, po czym wrzuć do naczynia cebulę z nektarynkami. Dosyp miętę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż kotlety na talerz i polej powstałym sosem salsa.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Komentarz:

Sos salsa to rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Można także połączyć i warzywa, i owoce. Jest to sos typowy dla kuchni meksykańskiej. Są różne rodzaje salsy – czerwona, zielona, dzika, surowa i guacamole. W polskiej kuchni sos ten znany był już w XVI wieku. Swoim składnikom salsa zawdzięcza swój charakterystyczny smak, który idealnie pasuje do wędlin, mięsa oraz do śniadania na ciepło i zimno.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze