Schab w sosie salsa
Składniki:
- 6 nektarynek, pokrojonych na ćwiartki,
- 2 czerwone cebule,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1,5 łyżki octu,
- 2 łyżeczki chili,
- 1/4 szklanki świeżej mięty,
- 450 g schabu wieprzowego.
Przygotowanie:
W większej misce zmieszaj nektarynki i pokrojoną cebulę. Dopraw je solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć składniki z miski i na średnim ogniu podsmażaj, aż będą miękkie. Kotlety schabowe rozbij drewnianym młotkiem i dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na gorącą patelnię i obsmażaj z każdej strony przez co najmniej 15 minut. Odstaw na bok. W niewielkim naczyniu złącz musztardę, ocet i chili, po czym wrzuć do naczynia cebulę z nektarynkami. Dosyp miętę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż kotlety na talerz i polej powstałym sosem salsa.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): |
---|
Komentarz:
Sos salsa to rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Można także połączyć i warzywa, i owoce. Jest to sos typowy dla kuchni meksykańskiej. Są różne rodzaje salsy – czerwona, zielona, dzika, surowa i guacamole. W polskiej kuchni sos ten znany był już w XVI wieku. Swoim składnikom salsa zawdzięcza swój charakterystyczny smak, który idealnie pasuje do wędlin, mięsa oraz do śniadania na ciepło i zimno.