4 z 6Zupa czosnkowa
Częstym objawem przeziębienia jest ból gardła, dlatego wzmacniające śniadanie powinno być nie tylko pożywne, ale i ciepłe. Takie z pewnością będą zupy oraz kremy z warzyw.
Idealna w okresie choroby jest zupa czosnkowa. Warto wykorzystać lecznicze działanie czosnku, który jest uznawany za naturalny antybiotyk i panaceum na przeziębienie. Przygotowanie takiej zupy nie jest trudne. Czego potrzebujemy? 1 główki czosnku, 1 cebuli, 1 pietruszki, 4 marchewek, 5 ziemniaków i odrobiny oliwy. Posiekaną cebulkę oraz ząbki czosnku wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 2–3 minuty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa i smażymy przez kolejne 2–3 minuty. Po tym czasie zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wszystko miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.