5 z 8Dieta w atopowym zapaleniu skóry
W przypadku niemowląt i małych dzieci atopowemu zapaleniu skóry często towarzyszy alergia pokarmowa. Najczęściej uczulają: białko mleka krowiego, białko jaja kurzego, pszenica, soja, ryby, orzechy, owoce (zwłaszcza cytrusy).
Przed zjedzeniem drażniących pokarmów, takich jak kwaśne owoce, kiszone ogórki lub kapusta, zaleca się smarowanie okolicy ust tłustą maścią.
W diecie dziecka z AZS powinny dominować produkty lokalne, sezonowe. Konieczne jest wyeliminowanie artykułów zawierających barwniki, konserwanty, sztuczne dodatki. Unikać zatem należy żywności przetworzonej, sztucznie barwionych napojów i słodyczy.
Do jadłospisu dziecka ostrożnie należy wprowadzać produkty zawierające histaminę lub powodujące jej uwalnianie (banany, pomidory, tuńczyk, truskawki).