Pieczenie w przełyku – jak je leczyć?

Pieczenie w przełyku, czyli objaw zgagi, pojawia się zazwyczaj zaraz po posiłku. Ostre pieczenie odczuwane za mostkiem i w przełyku wywołane jest przez cofający się z żołądka kwas. Często przyczyną zgagi jest spożywanie zbyt obfitych posiłków, które na dodatek są mocno przyprawione. Sytuacji nie poprawia też picie alkoholu i palenie papierosów. Bardzo często zgaga występuje przy chorobie refluksowej, a w niektórych przypadkach może świadczyć o chorobie serca.

Jedzenie, które trafia do żołądka, powinno zostać w nim do momentu, aż zostanie strawione. Nad tym, aby nadtrawiona treść żołądkowa, a także sam kwas żołądkowy, nie trafiały do przełyku czuwa wpust, czyli mały krążek mięśni. Kiedy zwieracze wpustu zbytnio się rozciągną i będą za bardzo rozluźnione, kwaśna treść żołądkowa będzie się cofała i drażniła błonę śluzową przełyku. Będzie to tym łatwiejsze, im obfitszy posiłek spożyjemy. Tę cofającą się treść żołądkową będziemy odczuwali jako pieczenie w przełyku. Jak już wspomniano, zgaga pojawia się po posiłku. Jest ona bardzo bolesna i nieprzyjemna. Uczucie sytości jest tłumione przez ostre pieczenie w przełyku i za mostkiem. Bardzo często sięga ono nawet do okolic barku lub dołka podsercowego.

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

1. Jakie są przyczyny zgagi?

Dowiedziono, że najczęstszymi przyczynami zgagi są: spożywanie zbyt obfitych posiłków, używanie ostrych przypraw, a co za tym idzie, spożywanie dużej ilość zbyt ostrych potraw. Nie bez wpływu jest też picie alkoholu i palenie papierosów. Pojawieniu się zgagi sprzyja także stres, który może nawet nasilać nieprzyjemne objawy. U osób narażonych na stres pieczenie w przełyku pojawia się stosunkowo często.

Zgaga jest przyczyną nadmiernego spożywania posiłków
Zgaga jest przyczyną nadmiernego spożywania posiłków (123RF)

Żołądek jest skurczony i mieści się w nim mniej pokarmu, przez co ułatwione jest cofanie się kwasów żołądkowych. Osoby cierpiące na przepuklinę rozworu przełykowego z racji swojej choroby są bardzo narażone na zgagę. Także zmagający się z chorobą wrzodową, chorobami dwunastnicy i dróg żółciowych pacjenci po resekcji żołądka, a także kobiety w ciąży są narażeni na pojawienie się zgagi. Na dodatek występuje ona także podczas choroby refluksowej.

2. Sposoby na uniknięcie zgagi

Kluczowym sposobem na to, aby uniknąć zgagi, jest zmiana sposobu żywienia. Należy zjadać niewielkie porcje i unikać uczucia przejedzenia. Posiłki powinny być spożywane o tych samych godzinach, a ostatni przynajmniej na 3 godziny przed snem. Należy także unikać leżenia, szczególnie na brzuchu, i zbyt intensywnego pochylania przynajmniej przez dwie, trzy godziny po posiłku. Nie zaleca się też, bezpośrednio po posiłku, wykonywania ciężkiej pracy fizycznej, która wymaga schylania.

Aby uniknąć zgagi, warto też zrezygnować z ciasnej odzieży i pamiętać o tym, że kiedy stoimy, nacisk żołądka na jego wpust jest mniejszy. W walce ze zgagą ważny jest również zdrowy sen, a raczej odpowiednia pozycja głowy, która powinna być ułożona na odpowiedniej wysokości. Poduszka pod głową powinna pozwalać na to, aby głowa znajdowała się podczas snu minimum 20 cm nad materacem.

Sprawdzone sposoby na zgagę w ciąży
Sprawdzone sposoby na zgagę w ciąży [10 zdjęć]

Kobiety wiedzą, że ciąża to nie tylko głaskanie brzuszka i rozpieszczanie przez rodzinę i znajomych....

zobacz galerię

Aby pieczenie w przełyku nie powracało, często należy zadbać o odpowiedni sposób odżywiania. Owoce i soki należy spożywać przynajmniej na 30 minut przed właściwym posiłkiem, gdyż tyle czasu potrzeba, aby zostały strawione i w żołądku pojawiło się wolne miejsce. Z naszego menu najlepiej wyeliminować wszystkie produkty, które odpowiadają za pojawianie się zgagi. Są to wszelkiego rodzaju potrawy smażone, tłuste, ostre, a także kwaśne. W trosce o zdrowie należy zrezygnować z czekolady, mocnej kawy i herbaty, a także napojów gazowanych, coca-coli, gdyż odpowiadają one za wydzielanie dużych ilości kwasów żołądkowych. Warto też ograniczyć spożycie surowej cebuli i czosnku.

3. Pomocne w przypadku pieczenia w przełyku

Kiedy już zmagamy się ze zgagą, pomocne mogą być sprawdzone, domowe metody jej zwalczania. Może pomóc słaba herbata z chudym mlekiem lub cytryną. Najlepszy jest oczywiście napar z imbiru lub dobra herbata imbirowa. Pomagają też napary z dziurawca, zimne kompresy na brzuch lub prażone migdały. Oczywiście najlepiej stosować dedykowane środki zobojętniające kwas, gdyż one działają najszybciej i są najskuteczniejsze.

4. Regularnie pojawiająca się zgaga

Kiedy zgaga zaczyna pojawiać się regularnie lub dokucza systematycznie dłużej niż trzy tygodnie, należy iść do lekarza. Zbyt długie utrzymywanie się zgagi może świadczyć o zmianach chorobowych w przełyku i żołądku. Nieleczone mogą doprowadzić do uszkodzeń tych organów. Długie występowanie zgagi może prowadzić do choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dlatego nie wolno go lekceważyć. Wizyta u lekarza nie jest niczym strasznym. Lekarz zazwyczaj zaleca wykonanie badań endoskopowych lub specjalistycznych badań RTG, które są w stanie określić przyczynę powstawania zgagi. Dzięki temu walka z pieczeniem w przełyku będzie znacznie łatwiejsza.

Musisz to wiedzieć

5. Nie lekceważ ryzyka

Osoby należące do grupy podwyższonego ryzyka zachorowania na choroby serca, cierpiące na nadciśnienie, mające wysokie stężenie złego cholesterolu we krwi, a także cukrzycy oraz nałogowi palacze w przypadku pojawienia się zgagi powinni natychmiast udać się na konsultacje lekarskie. Warto zrobić elektrokardiogram oraz badania wysiłkowe, aby upewnić się, że pieczenie w przełyku związane jest ze zgagą, a nie jest objawem choroby serca.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.