Trwa ładowanie...

Pesso – jedyny na rynku makaron bez gotowania Wodzisław

Avatar placeholder
09.11.2016 16:35

Informacja prasowa

Obiad według naszej babci składa się z zupy pomidorowej z makaronem i drugiego dania z dodatkiem nieodłącznych ziemniaków. Czasem jeszcze towarzyszy mu deser, na przykład z ryżem i z owocami. A obiad w wersji studenckiej albo biurowej? Często jest to po prostu chińska zupka zjedzona w pośpiechu przy biurku.

Pierwsze rozwiązanie sprawdza się tylko od święta, bo kto ma dzisiaj tyle czasu, poza naszymi babciami oczywiście. Drugie – zdaje egzamin tylko do czasu, aż pojawiają się kłopoty żołądkowe, bo popularne „kubki” do najzdrowszych nie należą. Czy istnieje rozwiązanie, które pozwala szybko i bez zużywania sterty garnków przygotować smaczny i zdrowy obiad? Tak, jeżeli sięgniemy po Pesso polskiej firmy Wodzisław, dostępne teraz aż w czterech wersjach.

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Pesso makaron bez gotowania to danie niewymagające gotowania, zupełnie nowej generacji. Jest nie tylko proste, szybkie i wygodne w przygotowaniu. Jego zalety docenią również osoby świadomie wybierające to, co mają zamiar zjeść, nawet jeżeli zwykle sięgają po dania, których przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasu.

Pesso powstaje bowiem wyłącznie ze składników zbożowych, bez dodatku środków spulchniających, stabilizatorów i emulgatorów. Do jego przygotowania nie potrzebujemy nawet wrzątku. Makaron (który ma formę okrągłych ziarenek podobnych do kaszy) zalewamy w zależności od potrzeb i okoliczności: albo gorącą wodą (mlekiem, bulionem, zupą), albo płynem w temperaturze pokojowej.

W tym ostatnim przypadku musimy tylko nieco dłużej zaczekać, aż potrawa będzie gotowa – trwa to 25 minut, podczas gdy makaron zalany wrzątkiem jest do naszej dyspozycji już po 5 minutach! Makaron podwaja swoją objętość, co musimy wziąć pod uwagę, przygotowując potrawę.

Makaron Pesso ma bardzo delikatny smak i dlatego będzie świetną bazą do naszych kulinarnych kompozycji. Może być prostym zamiennikiem makaronu, ryżu albo ziemniaków. Będzie też świetną podstawą do sałatki na zimno albo ciepło. Jeżeli mamy więcej czasu, możemy go użyć do przygotowania zapiekanki, farszu albo placków. Sprawdzi się jako składnik deseru – mniej lub bardziej kalorycznego, w zależności od użytych składników.

Sam makaron Pesso jest za to wyjątkowo lekkostrawny – bez dodatku tłuszczu oraz jajek, nie znajdziemy również w jego składzie cukru, chemicznych ulepszaczy smaku ani cholesterolu. Jako produkt zbożowy jest za to skarbnicą naturalnego, roślinnego błonnika, który sprawia, że szybciej jesteśmy w stanie nasycić głód. Zawiera też węglowodany złożone, witaminy oraz sole mineralne. Taki skład docenią z pewnością wszyscy dbający o zdrowie, dobrą formę i figurę.

Jego wyjątkową formułę stworzyli po kilkuletnich badaniach naukowcy z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego. Tajemnica tkwi w specyficznej budowie wewnętrznej – włókna tworzą swoisty trójwymiarowy szkielet białkowo-skrobiowy, który ułatwia i przyspiesza wchłanianie wody.

W procesie wytwarzania Pesso oddziałuje się na zboża tylko przy pomocy czynników fizycznych, nie stosując składników chemicznych ani smażenia w tłuszczu – standardowych metod produkcji potraw, które nie wymagają gotowania. To – poza naturalnym składem – kolejny czynnik sprawiający, że wybierając Pesso, stawiamy na swoje zdrowie. Chińskie zupki zawierają tłuszcz palmowy, cukier, trifosforany i inne składniki, których wpływ na nasz organizm nie jest do końca znany.

Do wyboru mamy:

  • Pesso Makaron Pszenno-Gryczany – wytwarzany wyłącznie z mąki pszennej i kaszki gryczanej oraz szczypty soli spożywczej. Jedna porcja (45 g) dostarcza 166 kcal, a 100 g – 369 kcal. Świetnie zastępuje kaszę gryczaną, doskonale komponuje się z pieczarkami, cebulką, pietruszką i innymi warzywami.
  • Pesso Makaron Pszenno-Kukurydziany – w składzie znajdziemy wyłącznie mąkę pszenną i mąkę kukurydziana oraz odrobinę soli. Porcja (45 g) to jedynie 167 kcal, a 100 g – 371 kcal. Smakowity towarzysz dań z kuchni meksykańskiej, wspaniale się komponuje z czerwoną fasolką, kukurydzą i pomidorami.
  • Pesso Makaron Pszenno-Owsiany – krótka lista składników zawiera znowu tylko mąkę pszenną i owsianą oraz szczyptę soli. Wartość odżywcza porcji (45 g) – 164 kcal, a 100 g – 365 kcal. Po przygotowaniu możemy go użyć do stworzenia dania obiadowego albo deseru – na przykład z dodatkiem rodzynek, orzechów, miodu oraz owoców.
  • Pesso Makaron Pszenny – tutaj w składzie mamy tylko mąkę pszenną oraz odrobinkę soli. Wartość odżywcza porcji (45 g) – 165 kcal, a 100 g – 366 kcal. Pasuje do wszystkich sałatek tworzonych zwykle na bazie makaronu albo ryżu, będzie wymarzonym towarzyszem mięsa i warzyw oraz sera. Może być składnikiem porannej zupy mlecznej dla naszych maluchów – jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

    1. Sposób przygotowania:

  • Na gorąco – porcję Pesso zalać taką samą ilością gorącej wody (na przykład 1 szklanka Pesso + jedna szklanka wody; 1 szklanka Pesso to około 2-3 porcje), następnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty, ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 3 minuty.

  • Na zimno – porcję Pesso zalać taką samą ilością zimnej wody, następnie wymieszać. Po około 10 minutach ponownie wymieszać i odczekać jeszcze 15 minut.

Opakowanie: 180 g (w środku książeczka z przepisami)

Cena: ok. 4,50 zł

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze