Objawy zakażenia gronkowcem
Gronkowiec złocisty jest powszechnie występującą w środowisku bakterią gram dodatnią. U człowieka obecny jest na skórze, w gruczołach łojowych i potnych, w mieszkach włosowych. Gronkowiec złocisty wywołuje szereg schorzeń. Jak rozpoznać, że to właśnie ta bakteria jest przyczyną infekcji?
Idealnym środowiskiem do rozwoju gronkowca jest temperatura ciała oscylującach w okolicy 37 stopni Celsjusza. Do zakażenia gronkowcem dochodzi najczęściej poprzez styczność z zakażonymi produktami lub drogą kropelkową. Nie ma szczepionki chroniącej przed gronkowcem, a leczenie zakażenia jest bardzo trudne, ponieważ wiele antybiotyków nie działa na tę bakterię.
1. Jak rozpoznać zakażenie gronkowcem?
Gronkowiec złocisty jest niezwykle inwazyjny. Objawy infekcji zależą w dużej mierze od miejsca, w którym nastąpiło zakażenie. Zazwyczaj są to zmiany na skórze, w tkankach podskórnych, choć zdarzają się także zakażenia układowe i w tkankach miękkich.
Przeczytaj koniecznie
- Te dolegliwości najczęściej dotyczą kobiet. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Alergicy muszą robić to inaczej! Dowiedz się więcej na ten temat
- O tej piramidzie się nie mówi. Zobacz, co powinieneś wiedzieć
- Pediatra odpowie na Wasze pytania o dziecięce dolegliwości
- Dzieciom z reguły nie smakuje. Jak to się dzieje, że dorośli tak ją uwielbiają?
Jednym z objawów zakażenia gronkowcem złocistym są liczne czyraki, liszaje i ropnie na skórze. W niektórych przypadkach może dojść nawet do zapalenia sutka. Infekcja taka rozwija się zazwyczaj u kobiet karmiących piersią. Na piersi występuje wtedy zaczerwienienie, a tkanki skóry zostają przerwane. Rana jest bolesna i może z niej sączyć się wydzielina.
Innym objawem infekcji spodowanej gronkowcem jest tak zwany jęczmień. Ta zmiana na powiece w początkowej fazie jest lekko zaczerwieniona i swędząca. Później pojawia się opuchlizna. Jęczmień znika po upływie tygodnia (pęka lub wysusza się).
Do dość specyficznych objawów infekcji spowodowanej gronkowcem złocistym należy także zatrucie pokarmowe, wywołane zjedzeniem zakażonego produktu spożywczego. W efekcie dochodzi do bólów brzucha. Natomiast enterotoksyny powodują wymioty i nudności. Występuje także wysoka gorączka.
Zakażenie gronkowcem leczy się antybiotykami. Niestety, toksyny jakie wydziela bakteria powodują, że jest ona odporna na penicylinę.