Trwa ładowanie...

Mrozisz grzyby? Sprawdź, jak robić to poprawnie

 Maria Krasicka
Maria Krasicka 06.09.2021 10:24
grzyby mrożenie
grzyby mrożenie (GettyImages)

Sezon grzybowy w pełni. Jak zachować niepowtarzalny aromat i smak świeżych grzybów, by móc się nimi cieszyć zimą? Najlepszym sposobem będzie mrożenie. Sprawdź, jak to robić.

spis treści

1. Jak mrozić grzyby?

Chcąc zamrozić grzyby, musimy je dokładnie obejrzeć. Sprawdzić, czy nie mają robaków i czy nie są zgniłe. Elementy grzybów, na których widać, że są robaczywe, należy usunąć.

Sezon na grzyby
Sezon na grzyby (GettyImages)
Zobacz film: "Jak bezpiecznie zbierać grzyby"

Następnie trzeba grzyby dokładnie oczyścić. Jeśli jest to tylko ziemia i elementy igliwia, można je przetrzeć ręcznikiem papierowym. W przypadku trudniejszych zabrudzeń, takich jak śluz ślimaka konieczne jest opłukanie grzybów wodą. Jednak trzeba pamiętać, żeby dokładnie je wysuszyć przed mrożeniem.

Małe grzyby można mrozić w całości. Te większe najlepiej pokroić w drobne części, ponieważ łatwiej będzie je przechowywać i później rozmrozić.

Świeże grzyby można podgotować lub sparzyć we wrzątku przed mrożeniem. Wtedy pozbędziemy się wyczuwalnej goryczy, która może występować w niektórych grzybach.

2. Jak długo można je przechowywać?

Grzyby należy podzielić na małe porcje. Trzeba pamiętać, że w ten sposób łatwiej będzie je przechowywać w zamrażarce. Sprawniejsze będzie też korzystanie z małych porcji, ponieważ nie trzeba będzie rozmrażać dużej ilości na raz. Ponowne zamrażanie może skutkować zatruciem.

Mrożone grzyby
Mrożone grzyby (GettyImages)

Wydzielone porcje należy przełożyć do woreczków lub pojemników. Dobrze jest też zaznaczyć, kiedy mrozimy produkty. Należy na opakowaniu napisać datę. Surowe grzyby można przechowywać pół roku, a te podgotowane nawet do półtora roku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze