Mały brzuszek, wielkie potrzeby. Dlaczego jogurt naturalny to wartościowy produkt dla twojego dziecka?
W świecie pełnym kolorowych przekąsek i słodkich pokus znalezienie prawdziwych sprzymierzeńców zdrowego odżywiania to prawdziwe wyzwanie. A przecież to właśnie we wczesnych latach życia dziecka kształtują się nawyki żywieniowe, stanowiące fundament dla rozwoju zdrowego stylu życia w przyszłości. W tej podróży prawdziwym bohaterem jest jogurt naturalny – prosty, pyszny, będący źródłem białka, wapnia i żywych kultur bakterii. Gotowi na odkrycie sekretów tego niepozornego mlecznego przysmaku?
Mocne kości? Postaw na jogurt!
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH rekomenduje osobom dorosłym codzienne spożywanie dwóch porcji produktów mlecznych, a jedną z nich, ze względu na swoje liczne zalety, może być jogurt naturalny [1]. Z kolei dla dzieci, zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4-18 lat), rekomendowane są 3-4 porcje produktów mlecznych [2]. Nie bez przyczyny, bo ten prosty – jakby się wydawało – produkt, to dobre źródło białka, pewnych ilości witamin (np. A i z grupy B) oraz żywych kultur bakterii i wapnia, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.
Wapń jest jednym z najważniejszych składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego dpowiednia ilość dostarczana wraz z posiłkami jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci oraz utrzymania zdrowych kości w starszym wieku. Wapń wspiera też funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego oraz prawidłową krzepliwość krwi. Pojawiają się również informacje, że spożywanie przetworów mlecznych, ze względu na dużą zawartość właśnie wapnia, może wpływać ochronnie na występowanie nadwagi i otyłości [3]. Ma to związek z tym, że białka serwatkowe w produktach mlecznych zawierają wiele bioaktywnych składników, które w połączeniu z wapniem wpływają na metabolizm lipidów.
Dla utrzymania zdrowych kości ważna jest również witamina D, która wspomaga wchłanianie wapnia [4]. Odgrywa ona również rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, o czym warto wspomnieć w kontekście obchodzonego 29 kwietnia Dnia Immunologii. Witamina D pomaga komórkom odpornościowym odpowiednio zwalczać patogeny i zmniejsza ilość substancji prozapalnych [5]. Jej niedobór może zwiększać ryzyko występowania chorób autoimmunizacyjnych oraz zmniejszać odporność organizmu na zakażenia.
Na rynku dostępne są jogurty zawierające probiotyki i wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiedniej liczbie przynoszą korzyści zdrowotne. Żywe kultury jogurtowe zawarte w takich jogurtach poprawiają trawienie obecnej w produkcie laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem. Jogurt to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu. Wspiera rozwój mięśni, tkanek, odpowiada za produkcję enzymów i hormonów (np. adrenaliny, noradrenaliny, hormonów tarczycy) oraz zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe [6]. U dzieci, które intensywnie rosną i rozwijają się, odpowiednia ilość białka w diecie jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości.
Jak podawać jogurt w diecie dziecka?
Jogurt naturalny stanowi wartościową przekąskę dla całej rodziny, w tym dla dzieci, które ukończyły 3 rok życia. Jogurt możesz wprowadzić do diety dziecka już w 7. miesiącu życia, gdy zaczyna spożywać stałe pokarmy. Rób to stopniowo i pamiętaj, że zawsze możesz skonsultować się z pediatrą. Możesz też rozważyć mieszanie go np. z owocami. Wybieraj jogurty naturalne, bez dodatku cukru i bez zbędnych dodatków.
Dzieci powyżej 1. roku życia mogą jeść jogurt jako samodzielną przekąskę, dodatek do śniadania lub deseru. Starsze dzieci również powinny jak najczęściej sięgać po fermentowane produkty mleczne.
Pomysły na śniadanie do szkoły na bazie jogurtu
- W pojemniku układaj warstwami granolę lub musli i zalewaj jogurtem. Dodaj ulubione owoce sezonowe (jagody, maliny, truskawki, banany, jabłka) i opcjonalnie trochę miodu lub syropu klonowego.
- Przygotuj gęsty koktajl na bazie jogurtu, ulubionych owoców , odrobiny soku lub mleka i opcjonalnie łyżeczki kremu orzechowego lub nasion chia. Przelej do szczelnego bidonu lub termosu.
- W pojemniku ułóż warstwami jogurt, płatki owsiane (najlepiej górskie), pokrojone owoce i ewentualnie trochę nasion (słonecznika, dyni). Do czasu drugiego śniadania płatki zmiękną, tworząc smaczną i sycącą przekąskę
- .Do małego pojemnika włóż jogurt naturalny wymieszany z ulubionymi ziołami (np. koperkiem, natką pietruszki), czosnkiem, solą i pieprzem. Do drugiego pojemnika zapakuj pokrojone warzywa do zanurzania w pożywnym sosie: marchewkę, ogórka, paprykę, seler naciowy, rzodkiewki.
- Zblenduj jogurt z ulubionymi owocami (np. truskawkami, malinami, mango). Przelej do małego pojemnika.
- Przygotuj proste ciasto na bazie jogurtu i mąki, dodaj ulubione owoce (np. jagody, kawałki jabłek) i upiecz małe babeczki. Są łatwe do spakowania i zjedzenia na przerwie.
Dbałość o zdrowie dzieci od pokoleń
Pierwszy jogurt Danone nie bez przyczyny był sprzedawany wyłącznie w aptekach. Na początku XX wieku jego skład opracował Isaac Carasso. Kierowała nim wówczas troska o zdrowie dzieci, które często zmagały się z problemami jelitowymi. Połączył więc wiedzę naukową z prostotą mleka i żywych kultur bakterii, co dało początek ikonicznemu produktowi.
Ta pierwotna misja dbania o zdrowie, zwłaszcza dzieci, jest wciąż żywa w marce Danone, która od ponad stulecia kieruje się nią i tworzy żywność z myślą o dobrym samopoczuciu konsumentów w każdym wieku. Konsekwentnie realizuje swoją misję ,,niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe”.
Źródła
- [1] E. Rychlik, K. Stoś, A. Woźniak, H. Mojska [red.], Normy żywienia dla populacji Polski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2024.
- [2] Jarosz M. Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl) Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej [Internet]. 2017 [cytowane 28 styczeń 2019].
- [3] O. Koczara, M. Rumińska, A. Czerwonogrodzka-Senczyna, Wpływ spożycia wapnia i produktów mlecznych na masę ciała u dzieci w wieku 7-10 lat, "Endokrynologia Pediatryczna" 2018, 17(3), s. 183-190.
- [4] J. Kuciński i in., Aktualne zalecenia w Polsce dotyczące suplementacji witaminy D, "Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu" 2023, tom 29, nr 4, s. 277–282.
- [5] A. Łupińska, I. Michałus, A. Zygmunt, R. Stawerska, A. Lewiński, Witamina D i kwasy tłuszczowe omega-3 a układ immunologiczny i prewencja nowotworów, "Endokrynologia w POZ" 2022, nr 5, s. 339-345.
- [6] M. Jarosz, J. Charzewska, B. Wajszczyk, Z. Chwojnowska, Czy wiesz, ile potrzebujesz białka?, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2019.