Kolacja na słodko. Przepisy na kolację na słodko dla dzieci
Wspólna kolacja dla dzieci i ich rodziców to jeden z milszych punktów dnia. Możemy wtedy na spokojnie porozmawiać, jak minął dzień, podzielić się z bliskimi tym, co nam się przydarzyło. Dzieci uwielbiają kolację na słodko. Jak przygotować taką kolację, aby była zarówno smaczna, jak i zdrowa? Oto kilka pomysłów na kolację na słodko.
1. Dlaczego kolacja jest tak ważnym posiłkiem dla dziecka?
Prawidłowy sen jest niezwykle ważny dla każdego człowieka. W przypadku dzieci szczególnie, ponieważ wpływa bezpośrednio na ich rozwój.
Odpowiednia jakość i długość nocnego wypoczynku dziecka nie tylko normalizuje jego rytm dobowy, ale także ma wpływ na prawidłowy wzrost dziecka, pomaga regenerować organizm, reguluje wydzielanie hormonów i ma duży wpływ na rozwój intelektualny i emocjonalny dziecka.
Wszystkie te procesy wymagają energii, dlatego tak ważne jest, by maluchy jadły kolację. Pomijanie tego posiłku może w sposób znaczący obniżyć jakość snu, powodować częstsze pobudki w nocy, objawiać się nerwowością oraz problemami z ponownym zaśnięciem.
2. Jaka powinna być kolacja dla dziecka?
Kolacja dla najmłodszych powinna być skomponowana tak, by dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz pomóc dziecku spokojnie zasnąć i przespać całą noc. Ważne, aby posiłek ten był pożywny oraz lekkostrawny i pokrywał około 25 proc. dziennego zapotrzebowania dziecka na kalorie.
Kolacja dla dziecka w każdym wieku powinna być pożywna, zdrowa i smaczna. Warto zadbać również, aby posiłek ten był kolorowy i nawiązywał do ulubionych bajek dziecka. Maluch z pewnością chętnie zje tak przyrządzony posiłek.
3. Kolacja na słodko - przepisy
3.1. Kolacja na słodko - owsianka podwójnie jabłkowa
Potrzebne składniki:
- 5 łyżek górskich płatków owsianych;
- 1 jabłko;
- 1 łyżka orzechów laskowych;
- 1 łyżka rodzynek;
- 1 łyżka miodu;
- 20 ml mleka lub wody;
- 1 szczypta cynamonu;
- 1 garść chipsów jabłkowych.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy na małym ogniu.
- W tym samym czasie obieramy jabłko, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotujących się płatków.
- Do garnka dodajemy również orzechy, cynamon oraz rodzynki.
- Owsiankę gotujemy około 10 - 12 minut (jeśli wolimy rzadszą, możemy dodać więcej wody lub mleka).
- Gotową owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy miód i chipsy jabłkowe. Gotowe!
3.2. Kolacja na słodko - gofry
Potrzebne składniki:
- 250 ml mleka;
- 250 g mąki pszennej;
- 1 łyżka cukru;
- 1 jajko;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- cukier puder;
- bita śmietana;
- świeże owoce do podania. Sposób przygotowania:
- Oddziel białko od żółtka.
- Następnie wymieszaj żółtko z mlekiem, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i olej.
- Wszystkie składniki wymieszaj mikserem.
- Białko ubij osobno.
- Dobrze rozgrzej gofrownicę.
- Porcje ciasta nakładaj chochlą i smaż przez 3 - 4 minuty, aż ciasto się zarumieni.
- Na koniec posyp gofry cukrem pudrem, dodaj bitą śmietanę lub świeże owoce. Gotowe!
3.3. Kolacja na słodko - omlet na słodko
Potrzebne składniki:
- 2 jajka;
- 3 łyżki mąki;
- 4 łyżki mleka;
- 2 łyżki powideł śliwkowych;
- 2 łyżki serka śmietankowego;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka masła do smażenia;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy białko od żółtek.
- Żółtka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką pszenną oraz mlekiem, przy pomocy trzepaczki.
- Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
- Po ubiciu białka delikatnie dodajemy do masy z żółtek.
- Na patelni rozpuszczamy masło, na patelnię wylewamy wymieszaną masę i smażymy na małym ogniu.
- Po 3 - 4 minutach ostrożnie przewracamy omleta na drugą stronę.
- Smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
- Usmażony omlet przekładamy na talerz, dodajemy serek oraz powidła, składamy na pół i od razu jemy - aby omlet nie stracił puszystości. Gotowe!
Smacznego!