Trwa ładowanie...

Kolacja na słodko. Przepisy na kolację na słodko dla dzieci

 Ewa Rosiecka
14.11.2022 12:55
Kolacja na słodko
Kolacja na słodko (Omlet na słodko to dobry pomysł na kolację na słodko dla dziecka)

Wspólna kolacja dla dzieci i ich rodziców to jeden z milszych punktów dnia. Możemy wtedy na spokojnie porozmawiać, jak minął dzień, podzielić się z bliskimi tym, co nam się przydarzyło. Dzieci uwielbiają kolację na słodko. Jak przygotować taką kolację, aby była zarówno smaczna, jak i zdrowa? Oto kilka pomysłów na kolację na słodko.

spis treści

1. Dlaczego kolacja jest tak ważnym posiłkiem dla dziecka?

Prawidłowy sen jest niezwykle ważny dla każdego człowieka. W przypadku dzieci szczególnie, ponieważ wpływa bezpośrednio na ich rozwój.

Odpowiednia jakość i długość nocnego wypoczynku dziecka nie tylko normalizuje jego rytm dobowy, ale także ma wpływ na prawidłowy wzrost dziecka, pomaga regenerować organizm, reguluje wydzielanie hormonów i ma duży wpływ na rozwój intelektualny i emocjonalny dziecka.

Wszystkie te procesy wymagają energii, dlatego tak ważne jest, by maluchy jadły kolację. Pomijanie tego posiłku może w sposób znaczący obniżyć jakość snu, powodować częstsze pobudki w nocy, objawiać się nerwowością oraz problemami z ponownym zaśnięciem.

2. Jaka powinna być kolacja dla dziecka?

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Kolacja dla najmłodszych powinna być skomponowana tak, by dostarczyć dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz pomóc dziecku spokojnie zasnąć i przespać całą noc. Ważne, aby posiłek ten był pożywny oraz lekkostrawny i pokrywał około 25 proc. dziennego zapotrzebowania dziecka na kalorie.

Kolacja dla dziecka w każdym wieku powinna być pożywna, zdrowa i smaczna. Warto zadbać również, aby posiłek ten był kolorowy i nawiązywał do ulubionych bajek dziecka. Maluch z pewnością chętnie zje tak przyrządzony posiłek.

3. Kolacja na słodko - przepisy

3.1. Kolacja na słodko - owsianka podwójnie jabłkowa

Potrzebne składniki:

  • 5 łyżek górskich płatków owsianych;
  • 1 jabłko;
  • 1 łyżka orzechów laskowych;
  • 1 łyżka rodzynek;
  • 1 łyżka miodu;
  • 20 ml mleka lub wody;
  • 1 szczypta cynamonu;
  • 1 garść chipsów jabłkowych.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy na małym ogniu.
  2. W tym samym czasie obieramy jabłko, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotujących się płatków.
  3. Do garnka dodajemy również orzechy, cynamon oraz rodzynki.
  4. Owsiankę gotujemy około 10 - 12 minut (jeśli wolimy rzadszą, możemy dodać więcej wody lub mleka).
  5. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy miód i chipsy jabłkowe. Gotowe!

3.2. Kolacja na słodko - gofry

Potrzebne składniki:

  • 250 ml mleka;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • cukier puder;
  • bita śmietana;
  • świeże owoce do podania. Sposób przygotowania:
  1. Oddziel białko od żółtka.
  2. Następnie wymieszaj żółtko z mlekiem, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i olej.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem.
  4. Białko ubij osobno.
  5. Dobrze rozgrzej gofrownicę.
  6. Porcje ciasta nakładaj chochlą i smaż przez 3 - 4 minuty, aż ciasto się zarumieni.
  7. Na koniec posyp gofry cukrem pudrem, dodaj bitą śmietanę lub świeże owoce. Gotowe!

3.3. Kolacja na słodko - omlet na słodko

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka;
  • 3 łyżki mąki;
  • 4 łyżki mleka;
  • 2 łyżki powideł śliwkowych;
  • 2 łyżki serka śmietankowego;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka masła do smażenia;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy białko od żółtek.
  2. Żółtka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką pszenną oraz mlekiem, przy pomocy trzepaczki.
  3. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
  4. Po ubiciu białka delikatnie dodajemy do masy z żółtek.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło, na patelnię wylewamy wymieszaną masę i smażymy na małym ogniu.
  6. Po 3 - 4 minutach ostrożnie przewracamy omleta na drugą stronę.
  7. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
  8. Usmażony omlet przekładamy na talerz, dodajemy serek oraz powidła, składamy na pół i od razu jemy - aby omlet nie stracił puszystości. Gotowe!

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze