Japońskie ciasteczka

Fasola adzuki pochodzi z Japonii. Ponieważ ma delikatną łupinkę i słodki smak, jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki zimnej wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka suszonej fasoli adzuki.
Ciasteczka po japońsku

Japońska receptura na ciasteczka zawiera farsz z fasoli adzuki. Ze względu na słodki smak jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym sie jako dodatek...

Przygotowanie:
Najpierw zrób krem do wypełnienia ciasteczek. Mocz fasolę w dużej ilości wody przez 12 godzin. Po tym czasie wypłucz fasolę, umieść w rondlu, zalej wodą, dodaj cukier i sól i gotuj. W trakcie gotowania być może będziesz musiała dodawać wody. Fasola jest gotowa, gdy jest bardzo miękka. Następnie odcedź ją i ugnieć na gładką masę. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj wanilię i pocięte na kawałeczki masło. Ucieraj masę na ciasto przez jakiś czas, a następnie dodawaj zimną wodę i ugniataj ciasto. Gdy nabierze jednolitej masy, przykryj i zostaw na 10-15 minut. Po tym czasie formuj z masy niewielkie kuleczki. To samo zrób z masą z fasoli. Pierwszą masę nieco spłaszcz i zrób dziurkę, w którą włóż masę z fasoli. Następnie zamknij kulkę i umieść wszystko na lekko natłuszczonej blasze. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 398,26 kcal
Białka 3,26 g
Węglowodany 65,77 g
Tłuszcze 13,33 g
Błonnik 1,48 g

**Komentarz:

Fasola adzuki** jest wykorzystywana w przepisach deserowych. Podobnie jak inne fasole, jest korzystna przy cukrzycy oraz obniża poziom cholesterolu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ciasta i ciasteczka
Ciasta i ciasteczka

Comfort food - co to jest?

Comfort food - co to jest?

, podczas gdy panie - lody, czekoladę i ciasta. Najlepsze konotacje mają ciasta pieczone w domu, np. szarlotka. Naukowcy przekonują jednocześnie

Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Korzenne ciasteczka zapachem przywołują atmosferę świąt.

Ciasta i ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Czekolada to ważny składnik odżywczy, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim magnez, który jest potrzebny do prawidłowej pracy mózgu osób w każdym wieku i kondycji umysłowej.

Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka z cukrem

Ciasteczka z cukrem

Słodkie ciasteczka z cukrem są dobrym pomysłem na deser lub przekąskę, którą dobrze jest mieć zawsze pod ręką.

Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka po japońsku

Ciasteczka po japońsku

Japońska receptura na ciasteczka zawiera farsz z fasoli adzuki. Ze względu na słodki smak jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym sie jako dodatek do deserów i ciast.

Ciasta i ciasteczka

Orzechowe ciasteczka

Orzechowe ciasteczka

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E. Mają one dobroczynny wpływ na komórki nerwowe, ponieważ dostarczają kwasu linolenowego. W diecie zalecane są osobom nadpobudliwym, przemęczonym, zestresowanym i mającym kłopoty ze snem.

Ciasta i ciasteczka

Faworki

Faworki

aby wtłoczyć dużo powietrza, można wybić dodatkowo wałkiem (aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki). Wyrobione ciasto na ciasteczka podzielić na 3-4 (...) z wanilią. Przepis na ciasto: Mąkę przesiać...