Jabłkowy chlebek z orzechami

Chlebek na słodko, ale bez cukru? To możliwe! Zobacz przepis na jabłkowy chlebek z orzechami.

1. Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki razowej
  • margaryna do wysmarowania formy
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 starte jabłka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki stewii w kryształkach

2. Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę na ciasto nasmaruj odrobiną masła i oprósz mąką.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, stewię i wymieszaj. Następnie dodaj starte jabłka i posiekane orzechy.
  3. W drugim naczyniu wymieszaj mleko, jajka i olej. Połącz obie mieszaniny, wymieszaj i przełóż ciasto do wysmarowanej formy.
  4. Piecz chlebek przez około 45 minut, aż się zarumieni i wyrośnie. Po wyjęciu z piekarnika niech ciasto chwilę ostygnie.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Przepis na 10 porcji

Czas przygotowania: 65 minut

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.