Imbir na przeziębienie

spis treści
rozwiń

Imbir ma bardzo wiele właściwości leczniczych, z których niekiedy możemy nie zdawać sobie sprawy. Dzięki temu jest to roślina, która skutecznie potrafi zwalczyć przeziębienie. Pomaga także przy mdłościach oraz przy bólach menstruacyjnych. Jakie są właściwości lecznicze imbiru? Jak możemy wykorzystać imbir w kuchni? Kiedy należy uważać ze stosowaniem tej rośliny?

Imbir to przyprawa, która może być z powodzeniem wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i przeziębieniach. Ma on bowiem wspaniałe właściwości, dzięki którym nasz organizm może sobie poradzić z chorobą. Sprawdź, jakie możliwości daje imbir i jak wpływa na nasze zdrowie.

1. Imbir – na zdrowie

Imbir ma specyficzny zapach – nieco słodki, nieco gorzki. Zawiera bowiem zingiberol, jeden ze składników olejku eterycznego. Za gorzki posmak odpowiada gingerol. Dzięki temu imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co sprzyja lepszemu trawieniu i leczy wzdęcia.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Imbir przyspiesza trawienie
Imbir przyspiesza trawienie (123RF)

Ponadto imbir:

  • wzmaga apetyt i łagodzi mdłości;

  • chroni przed zakrzepami, gdyż zmniejsza krzepliwość płytek krwi;

  • korzystnie wpływa na łagodzenie migren;

  • zmniejsza bóle miesiączkowe;

  • działanie odkażające sprawia, że leczy infekcje w jamie ustnej.

2. Jak imbir pomaga w przeziębieniu?

Imbir jest przyprawą bogatą w substancje przeciwzapalne, dlatego ma dobroczynne właściwości w okresie przeziębień. Co więcej, działa rozgrzewająco i łagodzi bóle stawów. Imbir możemy dodać do herbaty z cytryną lub do potraw, zwiększając tym samym ich właściwości zdrowotne.

Jedz imbir na zdrowie
Jedz imbir na zdrowie [7 zdjęć]

Imbir ma pikantny aromat i jest ważnym składnikiem wielu kuchni na całym świecie. Był używany przez tysiące...

zobacz galerię

Świeży imbir dobrze komponuje się z kaczką czy wieprzowiną, nadając potrawom wyrazistego i świeżego smaku. Mielony imbir można dodawać do ciastek, pierników, herbatników, pieczonych jabłek oraz sałatek owocowych. Używając imbiru, należy pamiętać, jakich innych przypraw dodajemy. Imbir bowiem źle komponuje się z ziołami, ale dobrze z przyprawami korzennymi takimi jak: liść laurowy, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.

Musisz to wiedzieć

3. Kto nie powinien używać imbiru?

Imbir ma bardzo mocny smak i zapach. Nie powinno się go używać w ciąży oraz karmienia piersią. Osoby z wrzodami żołądka lub cierpiące na refluks żołądkowy również powinny unikać stosowania imbiru.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!