Faworki - tradycyjny przepis
Faworki, czyli tak zwany chrust, to nieodłączny element Tłustego Czwartku. Przygotowanie faworków jest naprawdę proste, dlatego jeśli jeszcze nigdy ich nie robiłaś, czas spróbować.
Składniki:
- 25 dag mąki,
- 4-5 żółtek,
- sól,
- 1 łyżka spirytusu,
- śmietana,
- 40-50 dag smalcu,
- około 10 dag cukru pudru z wanilią.
Przepis na ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać kolejno żółtka, sól, spirytus i zarobić ciasto nożem (ew. dodać 1-2 łyżki śmietany). Po połączeniu składników wyrobić ciasto dłonią. Powinno być jednolite, gładkie, elastyczne ale dość twarde. Wyrabia się długo aby wtłoczyć dużo powietrza, można wybić dodatkowo wałkiem (aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki).
Wyrobione ciasto na ciasteczka podzielić na 3-4 kawałki, jeden rozwałkować a pozostałe przykryć. Radełkiem lub nożem kroić paski ok 3 cm i długości około 12 cm. Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przewinąć. Rozgrzać tłuszcz i wkładać powoli faworki, rumieniąc je z obu stron. Wyjmować szpikulcem lub widelcem i układać na naczyniu wyłożonym papierem śniadaniowym. Posypać cukrem z wanilią.
Wartość odżywcza 1 porcji (40 g): | |
---|---|
Kalorie | 234,17 kcal |
Białka | 1,75 g |
Węglowodany | 32,2 g |
Tłuszcze | 46,29 g |
Blonnik | 0,72 g |
Smacznego!