Trwa ładowanie...

Faworki

Faworki, czyli tak zwany chrust, to nieodłączny element Tłustego Czwartku. Przygotowanie faworków jest naprawdę proste, dlatego jeśli jeszcze nigdy ich nie robiłaś, czas spróbować.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Składniki:

  • 25 dag mąki,
  • 4-5 żółtek,
  • sól,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • śmietana,
  • 40-50 dag smalcu,
  • około 10 dag cukru pudru z wanilią.

Przepis na ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać kolejno żółtka, sól, spirytus i zarobić ciasto nożem (ew. dodać 1-2 łyżki śmietany). Po połączeniu składników wyrobić ciasto dłonią. Powinno być jednolite, gładkie, elastyczne ale dość twarde. Wyrabia się długo aby wtłoczyć dużo powietrza, można wybić dodatkowo wałkiem (aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki).

Wyrobione ciasto na ciasteczka podzielić na 3-4 kawałki, jeden rozwałkować a pozostałe przykryć. Radełkiem lub nożem kroić paski ok 3 cm i długości około 12 cm. Każdy pasek naciąć w środku wzdłuż i przewinąć. Rozgrzać tłuszcz i wkładać powoli faworki, rumieniąc je z obu stron. Wyjmować szpikulcem lub widelcem i układać na naczyniu wyłożonym papierem śniadaniowym. Posypać cukrem z wanilią.

Wartość odżywcza 1 porcji (40 g):
Kalorie234,17 kcal
Białka1,75 g
Węglowodany32,2 g
Tłuszcze46,29 g
Blonnik0,72 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.