Czym są dobre bakterie i gdzie ich szukać?

Bakterie kojarzą się nam z chorobami, a przecież niektóre ich szczepy są dla nas pożyteczne, np. odgrywają ogromną rolę w kształtowaniu się naszego systemu odpornościowego. Czym są dobre bakterie, kiedy potrzebujemy ich najbardziej i gdzie można je znaleźć?

zdrowe odżywianiezdrowe odżywianie
Źródło zdjęć: © mat. Klienta

Choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, prawidłowe działanie ludzkiego organizmu regulowane jest w znacznej mierze przez bakterie. Naukowcy szacują, że w samym układzie pokarmowym człowieka, będącym siedliskiem zróżnicowanego i dynamicznego ekosystemu bakteryjnego, jest dziesięć razy więcej komórek bakteryjnych niż ludzkich.

Z początku ta ilość może budzić obawę, trzeba jednak pamiętać, że oprócz szkodliwych bakterii, odpowiedzialnych za liczne choroby, istnieją również pożyteczne dla nas, których obecność pozwala nam utrzymać się w dobrym zdrowiu.

Dobre bakterie – co to takiego?

Organizm ludzki zamieszkany jest przez liczne mikroorganizmy, w tym bakterie i wirusy. Ogół tych mikroorganizmów nazywamy mikrobiotą lub też inaczej mikroflorą. Odgrywa ona w organizmie człowieka ogromną rolę.

Obraz

Przede wszystkim pozwala na efektywne przyswajanie składników pokarmowych (rozkłada m.in. polisacharydy, które są nieprzyswajalne dla człowieka w postaci pierwotnej), bierze udział w syntezie witamin (w tym z grupy B i witaminy K) oraz ułatwia wchłanianie jonów magnezu, wapnia, cynku i żelaza.

Mikrobiota wspiera również układ odpornościowy i chroni organizm ludzki przed namnażaniem się potencjalnych patogenów. Innymi słowy, nie wszystkie bakterie działają na organizm ludzki negatywnie. Te, które go chronią przed bakteriami chorobotwórczymi i wspierają jego działanie, to bakterie dobre.

Gdzie szukać dobrych bakterii?

Źródła naturalnych probiotyków, czyli produktów zawierających dobre bakterie, to przede wszystkim pokarmy fermentowane: jogurt naturalny, kefir, maślanka, kiszone ogórki, kiszona kapusta, sfermentowana soja (natto) i kwas chlebowy.

Powinniśmy włączyć je do diety szczególnie wtedy, gdy flora bakteryjna naszego organizmu ulega zaburzeniu, np. po terapii antybiotykami, w przypadku przewlekłego stresu, podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej, a także wtedy, gdy palimy papierosy lub niewłaściwie się odżywiamy, czyli stosujemy dietę, w której dominuje żywność wysokoprzetworzona.

Od razu rodzi się pytanie: A co w przypadku noworodków i małych dzieci, których dieta nie została jeszcze rozszerzona? Tu z pomocą przychodzi natura.

Kształtowanie flory jelitowej u noworodków

Pierwszy kontakt dziecka z dobrymi bakteriami ma miejsce już w łonie matki – połykając płyn owodniowy, zasiedla swój układ pokarmowy bakteriami pochodzącymi od niej. Dużą rolę w kolonizacji przewodu pokarmowego odgrywa też mleko matki, w którym znajdują się szczepy bakterii mające korzystny wpływ na zdrowie dziecka, m.in. Bifidobacterium i Lactobacillus.

Mleko początkowe, tzw. siara, charakteryzuje się przy tym nie tylko dużą ilością białka i witaminy A, lecz także wysokim poziomem przeciwciał – karmienie nią sprzyja zasiedlaniu florą bakteryjną układu pokarmowego noworodka i kształtowaniu się jego układu odpornościowego.

Dzieciom urodzonym na skutek cesarskiego cięcia zaleca się podawanie suplementów diety bogatych w żywe kultury bakterii (trzy szczepy dobrych bakterii znajdziemy np. w kroplach doustnych Coloflor Cesario, przeznaczonych dla dzieci już od pierwszego dnia życia). Dlaczego jest to takie ważne?

Ponieważ cesarskie cięcie sprawia, że dzieci mają ograniczony kontakt z matką tuż po urodzeniu i otrzymują od niej mleko później niż dzieci urodzone naturalnie. Z tego powodu kolonizacja ich układu pokarmowego zostaje opóźniona. To z kolei zwiększa podatność na rozmaite choroby. Suplementacja probiotykami dotyczy również noworodków, które z różnych powodów nie mogą być karmione mlekiem matki.

Dobre bakterie pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed licznymi chorobami. Włączenie ich do codziennej diety, pozwoli zachować równowagę organizmu.

Artykuł sponsorowany

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące