Czy w ciąży można stosować probiotyki?
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka alergii pokarmowej, kobieta w ciąży może stosować probiotyki. Badania udowadniają, że przyjmowanie probiotyków w czasie ciąży i podawanie ich niemowlęciu przez pierwszych sześć miesięcy jego życia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii o 50 proc.
1. Alergia pokarmowa u dzieci
Alergię pokarmową powoduje przedostanie się składnika pokarmu z jelita, którego ściany u dziecka są cienkie, do krwiobiegu. Organizm traktuje go jak ciało obce i rozpoczyna walkę. Objawy alergii pokarmowej u dzieci to dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czyli zaparcia i biegunki, brak apetytu i wymioty. Dziecko może boleć brzuch, występują u niego wzdęcia i kolki jelitowe. Symptomem alergii pokarmowej u niemowląt są też: wysypka, wysuszenie i swędzenie skóry, a także bóle głowy.
2. Sposoby zapobiegania alergii pokarmowej u dzieci
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u dziecka, kobiety w ciąży czasem rezygnują z pokarmów (orzechów, owoców morza czy mleka krowiego), które mogłyby uczulać. Jednakże eliminacja niektórych produktów spożywczych z jadłospisu matki może skutkować niedoborem niezbędnych, a zawartych w nich substancji. Czasami matki opóźniają etap wprowadzania do jadłospisu dziecka potencjalnie alergizujących produktów spożywczych.
3. Probiotyki w ciąży
Jeśli kobieta w ciąży będzie zażywała probiotyki, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u swojego dziecka. Ten rodzaj alergii jest dziedziczny – jeśli jedno z rodziców jest alergikiem, dziecko jest obciążone 40-procentowym ryzykiem wystąpienia alergii, z kolei jeśli zarówno ojciec, jak i matka są alergikami i dodatkowo cierpią na ten sam rodzaj alergii, ryzyko odziedziczenia wzrasta aż dwukrotnie.
4. Jakie probiotyki stosować w ciąży?
Polecane probiotyki dla dorosłych kobiet w ciąży to szczep bakterii Lactobacillus GG i Lactobacillus rhamnosus GG. Jeśli przed porodem kobieta będzie profilaktycznie przyjmować probiotyki, a po przyjściu dziecka na świat będzie je podawać niemowlęciu przez pierwszych sześć miesięcy jego życia, w rezultacie może obniżyć ryzyko wystąpienia alergii u swojej pociechy o połowę. Istnieją również korzyści podawania probiotyków osobom z alergią – w ich przypadku stosowanie probiotyku LGG pomaga przyspieszyć proces ustępowania objawów alergii.
Probiotyk Lactobacillus GG oddziałuje na układ odpornościowy, hamując aktywność komórek, które odpowiadają za rozwój objawów alergii. Szczep LGG pobudza komórki jelita cienkiego do rozwoju i uszczelnia nabłonek jelitowy, co utrudnia przenikanie alergenów z przewodu pokarmowego do krwiobiegu.
Musisz to wiedzieć
Z kolei Lactobacillus rhamnosus GG to bezpieczny szczep bakterii pochodzenia ludzkiego. Przylega do śluzówki przewodu pokarmowego i niszczy złe bakterie, a ponadto mobilizuje układ odpornościowy organizmu. Wykazuje się wysoką skutecznością u kobiet w ciąży i matek karmiących niemowlęta piersią. Szczep LGG może być też podawany wcześniakom i noworodkom już od pierwszych dni ich życia.