Czy sok pomarańczowy pomaga przy bólach gardła?
Sok pomarańczowy jest doskonałym źródłem witaminy C. Stosuje się go więc w przeziębieniu. Okazuje się jednak, że niewskazany jest przy bólach gardła. Dlaczego? Nasila dolegliwości.
Ból gardła jest jednym z pierwszych objawów grypy lub przeziębienia. Wywołują go wirusy bądź bakterie. Dolegliwości powoduje także suche powietrze. Przyczyną może być również angina, zapalenie migdałków czy stan zapalny oskrzeli.
1. Sok pomarańczowy na ból gardła
Niezależnie jaka przyczyna powoduje ból gardła, próbujemy sobie pomóc. Zazwyczaj gdy zaczyna nas „drapać”w krtani sięgamy m.in po preparaty z witaminą C naturalne soki owocowe.
Tymczasem według eksperta odżywiania Michaela Klapera, gdy boli nas gardło powinniśmy unikać soków z ananasów i pomarańczy. Jego zdaniem wszystkie cytrusowe soki są zbyt kwaśne. Nie złagodzą bólu i stanu zapalnego, wręcz przeciwnie nasilają dolegliwości. Podrażniają śluzówkę gardła.
Ze swojej diety powinniśmy wykluczyć także napoje gazowane i ostre potrawy. W stanie zapalnym gardła szkodzi także kawa i alkohol. Co zatem powinniśmy stosować by odczuć ulgę?
2. Woda z solą i maliny
Unikajmy zimnych napojów. Powinniśmy przede wszystkim stosować ciepłe, ale nie gorące płyny. Korzystnie działa również woda z sokiem malinowym.
Do płukania gardła można użyć naparu z szałwii, kwiatów lipy, czy rumianku. Zioła działają przeciwzapalnie i odkażająco.
Woda z solą to kolejny dobry środek leczniczy. Bardzo popularny i stosowany już przez nasze babcie.
Jedną łyżeczkę soli rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Świetnie łagodzi stan zapalny gardła i przepłukuje bakterie. Stosujemy ją kilka razy w ciągu dnia.
Inhalacje to także skuteczny sposób, by uśmierzyć dolegliwości i zmniejszyć stan zapalny. Popularne są także aerozole. Ulgę może przynieść ssanie tabletek z eukaliptusem. Nawilżą one gardło i krtań.