Kleik ryżowy - czy dla każdego dziecka jest bezpieczny?
Kleik ryżowy to lekka potrawa stosowana w chorobach układu pokarmowego. Jedzą go również kilkumiesięczne niemowlaki. Lubią dorośli. Ale okazuje się, że może uczulać.
Jeżeli chcemy rozszerzać dziecku dietę, zawsze trzeba skonsultować to z lekarzem. Kiedy niemowlę skończy cztery miesiące, można mu podawać mleko modyfikowane z dodatkiem kleiku ryżowego lub kukurydzianego. Ryż możemy mieszać także z wodą. Proporcje również należy skonstultować z lekarzem.
1. Kleik ryżowy a uczulenie na ryż
Ryż zwykle uznawany jest za produkt bezpieczny. Nie należy do potraw o wysokim ryzyku wystąpienia reakcji alergicznej. Zdarzyć się jednak może, że niektóre maluchy nie tolerują ryżu, w tym kleików ryżowych.
Pediatrzy i alergolodzy radzą by wprowadzać nowe produkty do diety powoli, stopniowo, od minimalnej ilości. Obserwujmy wtedy, czy nie pojawiają się niepokojace objawy.
Jeśli tak, zrezygnujmy z ryżu i spróbujmy podać go za jakiś czas. Alergia na ryż nie zawsze jest przewlekłą chorobą, a to oznacza, że może ustąpić.
2. Mały alergik
Alergię na ryż mają zazwyczaj dzieci, które uczulone są też na pyłki traw i zbóż, np. na pszenicę, owies, jęczmień, komosę ryżową czy amarantus. Jeśli dziecko uczulone jest na gluten w pszenicy, warto obserwować jak reaguje na ryż.
Ryż może alergizować także dzieci, które ciepią na atopowe zapalenie skóry.
3. Objawy alergii na ryż
Pierwsze objawy występują ze strony układu pokarmowego. Dziecko ma wzdęcia, boli go brzuch. Cierpi także na zaparcia. Może mieć kolki, a nawet wymioty.
Na skórze pojawiają się zmiany skórne, nasila się atopowe zapalenie skóry. Katar, kichanie i zapalenie spojówek - to także objawy alergii na ryż.
4. Uwaga na refluks
Jest jeszcze jeden aspekt spożywania kleiku ryżowego przez dzieci. A tyczy się to maluchów, które cierpią na refluks.
Czym jest refluks? Refluks żołądkowo-przełykowy to przemieszczenie zawartości żołądka do przełyku. Stanowi bardzo częste schorzenie wieku niemowlęcego. W większości wypadków jest zjawiskiem fizjologicznym. W pierwszych trzech miesiącach życia ma go więcej niż, co drugi niemowlak.
Dzieci z refluksem powinny przyjmować produkty o właściwej konsystencji, dobrze przetarte. Zwłaszcza, że jedzą szybko i łapczywie. Płatki ryżowe mogą spowodować problemy.Wracająca treść żołądkowa może dostać się do dróg oddechowych.
Odpowiednia konsystencja pokarmu to nie jedyny sposób by uniknąć wracania pokarmu. Dziecko musi jeść powoli i nie łykać powietrza.
Maluchom karmionych mlekiem modyfikowanym można podać specjalny pokarm antyrefluksowy, oznaczony symbolem AR. Zawiera on gumę skrobiową z nasion fasoli, mączkę chleba świętojańskiego, skrobię ziemniaczaną czy skrobię kukurydzianą lub ryżową. Pomoże złagodzić ból i pozbyć się męczącej przypadłości.