Trwa ładowanie...

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną
Batoniki müsli z otrębami i żurawiną (123rf)

Batonik

Ilość porcji: 4

  • 1 szklanka müsli,
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki miodu.

Wartości odżywcze

Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z otrębami i suszoną żurawiną. Masło roztop i połącz z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

Przełóż masę do blaszki wyłożonej folią spożywczą (z nadmiarem po bokach). Za pomocą łyżki uformuj równy prostokąt. Dociśnij bryłę z każdej strony. Przykryj wierzch folią spożywczą. Wstaw do lodówki. Podawaj, gdy masa stwardnieje (tak by można było ją swobodnie pokroić), w postaci batoników.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Przepis

Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze