Ananas w ciąży – czy można go jeść?
Ananas to soczysty, aromatyczny owoc, który ma mnóstwo fanów. Smakosze doceniają nie tylko jej smak, ale jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Ananas jest składnikiem wielu sałatek i potraw. Jednak czy ciężarne powinny go spożywać?
1. Ananas a ciąża – jeść czy nie?
Na temat spożywania ananasa w ciąży powstało wiele publikacji.
Niektórzy sugerują, że niedojrzały ananas i sok z jego liści są szkodliwe dla kobiet w ciąży i mogą przyspieszyć poród, a nawet wywołać poronienie.
Skąd takie wnioski? Ananas zawiera bromelainę, która prawdopodobnie nadmiernie stymuluje szyjkę macicy. W tym momencie jest to jedynie teoria i nie ma na to żadnych badań naukowych, jednak teza jest na tyle popularna, że ciężarne są ostrzegane przed jedzeniem ananasa.
Co na to lekarze? Ich stanowisko jest jasne: od plasterka ananasa zjedzonego raz na jakiś czas, nic się nie stanie. Zaznaczają jednak, że dla własnego komfortu psychicznego, lepiej z nim nie przesadzać.
2. Ananas – witaminy i minerały
Ananasy są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi witamin:
- A,
- C,
- B1,
- B2,
- B6,
- PP.
Jednak to nie wszystko. Znajdziemy w nich spore ilości:
- kwasu foliowego,
- fosforu,
- cynku,
- miedzi,
- żelaza,
- manganu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl