Trwa ładowanie...

Ananas w ciąży – czy można go jeść?

Ananas to soczysty, aromatyczny owoc, który ma mnóstwo fanów. Smakosze doceniają nie tylko jej smak, ale jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Ananas jest składnikiem wielu sałatek i potraw. Jednak czy ciężarne powinny go spożywać?

Zobacz film: "Jak przeprowadzić dziecko przez rozwód rodziców"

1. Ananas a ciąża – jeść czy nie?

Na temat spożywania ananasa w ciąży powstało wiele publikacji.

Niektórzy sugerują, że niedojrzały ananas i sok z jego liści są szkodliwe dla kobiet w ciąży i mogą przyspieszyć poród, a nawet wywołać poronienie.

Skąd takie wnioski? Ananas zawiera bromelainę, która prawdopodobnie nadmiernie stymuluje szyjkę macicy. W tym momencie jest to jedynie teoria i nie ma na to żadnych badań naukowych, jednak teza jest na tyle popularna, że ciężarne są ostrzegane przed jedzeniem ananasa.

Co na to lekarze? Ich stanowisko jest jasne: od plasterka ananasa zjedzonego raz na jakiś czas, nic się nie stanie. Zaznaczają jednak, że dla własnego komfortu psychicznego, lepiej z nim nie przesadzać.

2. Ananas – witaminy i minerały

Ananasy są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi witamin:

  • A,
  • C,
  • B1,
  • B2,
  • B6,
  • PP.

Jednak to nie wszystko. Znajdziemy w nich spore ilości:

  • kwasu foliowego,
  • fosforu,
  • cynku,
  • miedzi,
  • żelaza,
  • manganu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.