Potas w ciąży
Potas jest pierwiastkiem, który stanowi najważniejszy składnik płynów ustrojowych. W organizmie pełni wiele funkcji, warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór powoduje zagrożenie życia.
1. Rola potasu w organizmie
- Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Razem z jonami sodu i chloru odpowiada za stan nawodnienia komórek oraz równowagę kwasowo – zasadową.
- Odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego, gdyż uczestniczy w skurczu włókien mięśniowych Ponadto odpowiada za prawidłową syntezę białek, które budują organizm człowieka.
- Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 2,5 g. Wraz zwiększeniem spożycia sodu wzrasta zapotrzebowanie na potas.
2. Objawy niedoboru potasu
Niedobór potasu we krwi, czyli hipokaliemia jest zazwyczaj spowodowana nadmiernym wydaleniem tego pierwiastka podczas wymiotów (poranne mdłości), biegunek lub chorób nerek i rozległych oparzeń. Niedobór potasu może być również wynikiem zażywania preparatów farmaceutycznych (kortyzolu, wyciągu z lukrecji, tetracyklin).
Do objawów niedoboru potasu należą:
- zaburzenia pracy mięśnia sercowego (migotanie komór, częstoskurcz, arytmia),
- osłabienie siły mięśniowej i napięcia mięśni szkieletowych,
- porażenie mięśni gładkich jelit, powodując - zaparcia, niedrożność,
- zatrzymanie moczu,
- nadpobudliwość nerwowa,
- śpiączka
- obrzęki kończyn.
3. Objawy nadmiaru potasu
Równie niebezpieczny dla organizmu jest nadmiar potasu (hiperkaliemia), będąca najczęściej wynikiem nadmiernej podaży potasu z preparatach farmaceutycznych lub zaburzeń jego wydalania z moczem
Do objawów nadmiaru potasu należą:
- zaburzenie pracy serca, zatrzymanie akcji serca,
- zaburzenia czucia,
- kurcze łydek,
- metaliczny smaku w ustach,
- apatia.
4. Źródła potasu w diecie
Aby zabiec zaburzeniem gospodarki wodnej, zwłaszcza w okresie ciąży, należy odpowiednio skomponować dietę.
Najlepszym źródłem potasu w diecie stanowią: pomidory, ziemniaki, orzechy, pietruszka, warzywa strączkowe (soja, fasola,), kasza gryczana oraz banany, suszone śliwki i morela.
Produkt | Zawartość potasu w mg/ 100g | Produkt | Zawartość potasu w mg/ 100g |
---|---|---|---|
Mleko 3,2% | 139 | Fasola biała, suche nasiona | 1188 |
Ser żółty | 119 | Marchew | 282 |
Kurczak, tuszka | 305 | Ziemniaki | 443 |
Dorsz świeży | 356 | Banan | 395 |
Pieczywo pszenne | 137 | Śliwki suszone | 804 |
Ryż biały | 111 | Czekolada mleczna | 607 |
Organizm potrzebuje regularnego dostarczania potasu z pożywieniem. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia choroby nadciśnieniowej, co jest niezwykle niebezpieczne w okresie ciąży dla rozwijającego się płodu.