Pieczony schab z suszonymi figami
Mało kto wie, że figi stanowią nieocenione źródło mikro- i makroelementów. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, fosfor a do tego są słodkie i smaczne. Polecane są w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia. Pieczony schab ze śliwkami można z powodzeniem zaserwować na obiad – jest prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki:
- 800g schabu środkowego
- pół łyżki czarnego pieprzu
- bulionetka pieczeniowa Knorr
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie,
- 100g suszonych fig
- 200ml octu balsamicznego
- 2 szalotki
- 50 ml koniaku lub brandy
- pół anyżu
- 1 starta skórka z cytryny
- 50 ml oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Natrzyj schab solą i czarnym pieprzem, skórką z cytryny i ziarnkami ziela angielskiego i liścia laurowego. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.
Po tym czasie obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Mięso podczas pieczenia podlej dwoma szklankami wody. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną szalotkę, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, całość zalej octem balsamiczny i gotuj, aż odparuje o 80% płynu.
Dodaj Bulionetkę i pozostały z pieczenia sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy sos dopraw odrobiną koniaku lub Brandy.
Wartośc odżywcza 1 porcji (150 g) | |
---|---|
Kalorie | 256,94 kcal |
Białka | 25,37 g |
Węglowodany | 13,1 g |
Tłuszcze | 9,95 g |
Błonnik | 1,44 g |