Lody o smaku dyni
Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Wartość kaloryczna dyni jest dość niska – 100 g świeżej masy to około 32 kilokalorii. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. Na wartość dyni wpływa zawartość cukru.
Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego,
- 2 szklanki pokrojonej drobno dyni,
- 1/4 szklanki wody,
- 1/2 szklanki nektaru z agawy,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
W blenderze połącz mleko kokosowe, orzechy, dynię, wodę i nektar z agawy. Miksuj do momentu, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Dodaj wanilię, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Wlej masę orzechowych lodów do foremki i wsadź do lodówki na 3-4 godziny. Podawaj zmrożone.
Wartość odżywcza 1 porcji (50 g): | |
---|---|
Kalorie | 51,56 kcal |
Białka | 1,73 g |
Węglowodany | 4,35 g |
Tłuszcze | 3,51 g |
Błonnik | 1,09 g |
Komentarz:
Owoce dyni są szczególnie korzystne dla osób cierpiących z powodu stwardnienia tętnic, nadciśnienia i miażdżycy, a także z powodu niewydolności nerek, serca czy wątroby. Zawierają wiele witamin – B1, B2, A, C i PP – oraz minerałów – fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo, dlatego stanowią istotny element zbilansowanej diety.