Trwa ładowanie...

Lody o smaku dyni

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 17:32
Lody o smaku dyni
Lody o smaku dyni (Zdjęcie autorstwa Breville USA / CC BY 2.0)

Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Wartość kaloryczna dyni jest dość niska – 100 g świeżej masy to około 32 kilokalorii. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. Na wartość dyni wpływa zawartość cukru.

Składniki:

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 szklanki pokrojonej drobno dyni,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki nektaru z agawy,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

W blenderze połącz mleko kokosowe, orzechy, dynię, wodę i nektar z agawy. Miksuj do momentu, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Dodaj wanilię, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Wlej masę orzechowych lodów do foremki i wsadź do lodówki na 3-4 godziny. Podawaj zmrożone.

Wartość odżywcza 1 porcji (50 g):
Kalorie51,56 kcal
Białka1,73 g
Węglowodany4,35 g
Tłuszcze3,51 g
Błonnik1,09 g

Komentarz:

Owoce dyni są szczególnie korzystne dla osób cierpiących z powodu stwardnienia tętnic, nadciśnienia i miażdżycy, a także z powodu niewydolności nerek, serca czy wątroby. Zawierają wiele witamin – B1, B2, A, C i PP – oraz minerałów – fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo, dlatego stanowią istotny element zbilansowanej diety.

Następny artykuł: Muffiny pełnoziarniste z otrębami
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze