Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Cynk w ciąży

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa ważne funkcje w organizmie. Cynk warunkuje aktywność wielu enzymów uczestniczących w metabolizmie komórek. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Niedobór cynku w czasie ciąży powoduje odklejenie łożyska, przedwczesny poród oraz zaburzenia umysłowe dziecka.

Rola cynku

Cynk pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, które warunkują prawidłowy przebieg ciąży oraz wzrost i rozwój płodu.


Cynk jest składnikiem ponad 70 enzymów, które biorą udział w:

  • metabolizmie kwasów nukleinowych DNA i RNA,
  • biosyntezie białek, które są niezbędne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu,
  • prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych,
  • magazynowaniu insuliny – hormonu, którego niedobór powoduję cukrzycę,
  • w procesach odpornościowych, wzmacniając układ immunologiczny,
  • ochronie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • usuwaniu metali ciężkich: kadmu i ołowiu, dzięki czemu działa odtruwająco na organizm.

Ponadto, cynk działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, chroniąc przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Pełni też istotną funkcję w procesach odczuwania smaku. Cynk odgrywa również ważną rolę w procesie kostnienia i mineralizacji tkanki kostnej zarówno osoby dorosłej, jak i rozwijającego się płodu.

Niedobór cynku jest dość rzadki, jednakże ostatnio przeprowadzone badania wykazały, że występuje u około 35% kobiet w ciąży, które nie miały odpowiednio zbilansowanej diety przed zapłodnieniem.

Niedobór cynku w okresie ciąży i karmienia piersią powoduje szereg działań niepożądanych. Przede wszystkim przyczynia się do wystąpienia przedwczesnego porodu, niskiej masy urodzeniowej noworodka. Niski poziom cynku powoduje zaburzenia syntezy białek, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka, oraz zaburzenia hormonalne. Ponadto u kobiet, które mają niski poziom cynku we krwi, częściej występuje stan przedrzucawkowy. Z kolei u noworodków obserwowano nieprawidłowy rozwój umysłowy oraz zaburzenia wzrostu. Niedobór cynku w organizmie rozwijającego się płodu ma również niekorzystny wpływ na jego układ odpornościowy. Po urodzeniu, częściej u takich dzieci występują biegunka i choroby układu oddechowego.

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem, aby zajść w ciążę. Odpowiada bowiem za prawidłowy proces spermatogenezy (produkcja plemników), a także ruchliwość plemników. Z kolei w organizmie kobiety zapobiega resorpcji zarodka.

Cynk w diecie

Aby płód prawidłowo się rozwijał, należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę. Głównym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, wątroba, ryby, ostrygi. Spośród pokarmów pochodzenia roślinnego największe ilości cynku zawierają nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek.

Tabela. Zawartość cynku w produktach spożywczych.

ProduktZawartość cynku (mg/100 g produktu)ProduktZawartość cynku (mg/100 g produktu)
Ostrygi 16-176 Nasiona dyni 10
Kiełki pszenicy 12 Arbuz 10
Ziarna sezamu 10 Gorzka czekolada 9,6
Rostbef wołowy 10 Jagnięcina 4,2-8,7
Wątroba cielęca 12 Orzeszki ziemne 6,6

W żywności bogatej w błonnik (otręby, płatki owsiane) obecny jest jednak kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie cynku. Ponadto suplementy diety zawierające żelazo również mają negatywny wpływ na absorpcję cynku w jelitach. Dlatego podczas ich przyjmowania należy zachować minimum jednogodzinny odstęp od spożycia produktów bogatych w ten mikroelement.

Cynk jest mikroelementem, który wpływa nie tylko na układ odpornościowy czy rozwój płodu, ale również na stan skóry, włosów i paznokci. Dlatego, jeśli chcesz pięknie wyglądać podczas ciąży oraz mieć pewność, że twoje dziecko rozwija się prawidłowo, spożywaj pokarmy bogate w cynk.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Minerały
Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają warzywa...

Minerały

Witaminy w ciąży

(...) jednak w tych samych ilościach. W ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały to: 400 mikrogramów kwasu foliowego, 6 mikrogramów witaminy...

Minerały

Witamina D w ciąży

Witamina D w ciąży jest niezwykle ważna. Obok kwasu foliowego i żelaza powinna stanowić niezbędny składnik potrzebny do prawidłowego rozwoju prenatalnego dziecka. Rzadko mówi się o roli witaminy D w diecie kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Według...

Minerały

Żelazo w ciąży

Żelazo jest mikroelementem koniecznym do transportu tlenu w organizmie. Niedobór żelaza w organizmie u kobiet w ciąży jest przyczyną anemii oraz powoduje wady rozwojowe płodu. Główne źródło żelaza w diecie kobiety stanowi mięso. Rola żelaza w...

Minerały

Witamina D - Twój sprzymierzeniec w czasie ciąży

Witamina D, nazywana „słoneczną" ze względu na główne źródło jej pozyskiwania, to pierwiastek niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu kostnego, a także właściwego funkcjonowania systemu naczyniowego i immunologicznego człowieka. Jej niedobór u kobiet...

Minerały

Wapno w ciąży

Racjonalne odżywianie przed i w czasie ciąży gwarantuje zdrowie organizmu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka. Kobieta, która stosowała się do zasad zdrowego żywienia przed zajściem w ciążę dostarczy płodowi potrzebnych składników odżywczych od...