Herbata w ciąży
Herbata staje się coraz popularniejszym napojem, co związane jest głównie z obecnością w sklepach wielu jej rodzajów. Wykazuje właściwości prozdrowotne, które różnią się w zależności od jej rodzaju. Czy w ciąży można pić herbatę? Zdecydowanie tak, choć w niektórych przypadkach nie jest zalecana. Kiedy herbata jest w ciąży niezalecana? Który jej rodzaj przyniesie najwięcej korzyści przyszłej mamie oraz dziecku?
1. Rodzaje herbat
W zależności od sposobu produkcji wyróżniamy kilka odmian herbat, z których każda ma zróżnicowane właściwości prozdrowotne.
Na sklepowych półkach możemy znaleźć herbatę:
- Białą – herbata ta nie podlega żadnemu procesowi. Jest to najdroższy rodzaj herbaty, gdyż stanowią ją młode pączki krzewu zbierane tylko raz w roku. Następnie zostaje ona suszona.
- Zieloną – świeżo zebrane listki herbaty są poddawane działaniu pary wodnej, a następnie procesowi suszenia. Ze względu na dużą zawartość polifenoli jest bardziej gorzka od czarnej.
- Czarną – w czasie procesu jej produkcji, zebrane liście są poddawane suszeniu, a następnie zwijane, rozdrabniane i poddawane długotrwałej fermentacji. Jest najczęściej spożywanym rodzajem herbaty na całym świecie.
- Czerwoną– w przeciwieństwie do czarnej herbaty poddana jest krótkiej fermentacji. Herbata czerwona Pu-erh wspomaga proces odchudzania, ponieważ przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Ponadto wspomaga funkcje wątroby i wzmacnia odporność organizmu.
2. Herbata w ciąży
Kobiety w ciąży powinny spożywać różnorodne rodzaje herbat ze względu na ich właściwości prozdrowotne i lecznicze. Tym bardziej, że w okresie ciąży wiele preparatów farmakologicznych jest niewskazanych.
Napar z herbaty zielonej i czerwonej wspomaga procesy trawienia, choć może wywoływać też wzdęcia, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Zarówno zielona, jak i czarna herbata stanowią świetne źródło fluoru, który wzmacnia szkliwo zębów i chroni przed próchnicą - co jest istotne dla rozwijającego się płodu oraz kobiet w ciąży, kiedy to w znacznym stopniu pogarsza się jakość zębów. Ponadto zielona herbata hamuje rozwój bakterii powodujących próchnicę.
W okresie ciąży nie jest wskazane picie kawy, ze względu na dużą zawartość kofeiny. Natomiast taniny obecne w zielonej i czarnej herbacie zmniejszają zmęczenie i senność oraz poprawiają koncentrację uwagi.
Herbaty są bogatym źródłem polifenoli (najwięcej znajduje się w białej i zielonej herbacie), które wykazują działanie antyoksydacyjne. Ich spożywanie zapobiega i wspomaga leczenie różnych chorób: układu krążenia, układu nerwowego, skóry. Ponadto przeciwdziała rozwojowi nowotworów.
Jednakże herbaty mają też swoje wady. W naparze herbacianym znajduje się kwas szczawiowy, który wykazuje działanie antyodżywcze. W jelitach wiąże jony wapnia i magnezu, tworząc sole, które nie ulegają wchłonięciu.
Nadmierne spożycie herbaty, zwłaszcza podczas spożywania posiłków bogatych w te makroelementy, może spowodować ich niedobór, powodując zaburzenia pracy serca, układu nerwowego. Ponadto nadmiar kwasu szczawiowego w diecie prowadzi do tworzenia się kamieni nerkowych.
Z kolei tanina zawarta w herbacie i kawie hamuje wchłanianie jonów żelaza, co jest szczególnie niebezpieczne dla rozwijającego się płodu, gdyż powoduje anemię u kobiet w ciąży. Dlatego też podczas zażywania preparatów na anemię oraz produktów bogatych w żelazo (mięso, wędliny), nie należy pić herbaty.
Biała herbata w ciąży nie jest zakazana, jednak przyszłe mamy powinny zachować umiar w jej spożywaniu. Chociaż ma ona dobry wpływ na zdrowie, znajduje się w niej również duża ilość garbników, które mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczać wchłanianie substancji odżywczych.