Często jedli rodzynki. Potem zbadano ich krew

Rodzynki – to popularna przekąska dodawana do ciast i deserów, która ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników.

Suszone winogrona to jednak nie tylko smaczny kąsek. To przede wszystkim bogactwo składników mineralnych i witamin. Mają działanie antybakteryjne, wspomagają działanie układu pokarmowego, mogą je jeść nawet osoby z cukrzycą. Amerykańscy naukowcy sprawdzili, jakie zmiany zachodzą, gdy na stałe włączymy je do diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Chronią przed chorobami dziąseł

Wbrew pozorom – rodzynki, choć słodkie i lepkie, pozytywnie wpływają na stan jamy ustnej. Naukowcy dowodzą, że suszone winogrona poprawiają stan uzębienia. To dzięki właściwościom antybakteryjnym: hamują wzrost bakterii w jamie ustnej, zwalczają próchnicę i inne choroby dziąseł.

Oprócz tego, rodzynki zawierają kwas oleanolowy, który sprawia, że bakterie z rodzaju Streptococcus mutans oraz Porphyromonas gingivalis przestają się rozwijać i namnażać. Są one odpowiedzialne za próchnicę i choroby przyzębia.

/ 5Bogactwo błonnika

Obraz
© 123RF

Rodzynki dbają nie tylko o nasze zęby. Ich regularne spożywanie reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie, działa rozluźniająco przy zaparciach, ale zapobiega także powstawaniu biegunki. To dzięki dwóm rodzajom błonnika – rozpuszczalnemu i nierozpuszczalnemu w wodzie.

Jeśli chodzi o błonnik, jedzenie suszonych rodzynek opłaca się bardziej niż spożywanie świeżych winogron. Dlaczego? Jedna filiżanka winogron zawiera 1 g błonnika, natomiast jedna filiżanka rodzynek – aż 7 g!

/ 5Zbijają ciśnienie

Naukowcy z American College of Cardiology udowodnili, że rodzynki powinni jeść osoby z wysokim ciśnieniem tętniczym. Już dzienne spożycie suszonych winogron na poziomie 50 g (trzy razy dziennie) pomoże je obniżyć.

Oprócz tego, rodzynki są bogate w potas, czyli elektrolit, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie serca. Składnik ten jest niezbędny do rozwoju i działania niemalże każdej komórki w ciele ludzkim, a jego niski poziom stwarza ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

/ 5Idealne dla cukrzyków

Obraz
© 123RF

Naukowcy przeprowadzili badania, w których oceniano wpływ rodzynek i innych przekąsek na poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu II. Okazało się, że u osób, które często spożywały suszone winogrona, poziom glukozy we krwi zmniejszył się o 23 proc. Osoby z cukrzycą odnotowały również 19 proc. spadek stężenia glukozy we krwi na czczo oraz redukcję skurczowego ciśnienia tętniczego.

Badanie, o którym mowa, zostało przeprowadzone przez amerykańską grupę badawczą kierowaną przez H. Baysa, K. Weiter i J. Anderson. W badaniu 51 pacjentów z cukrzycą typu 2 otrzymywało przez 12 tygodni trzy porcje 28 g ciemnych, suchych rodzynek kalifornijskich (ok. 90 kcal) przed każdym posiłkiem.

/ 5Zapobiegają nowotworom

© 123RF

Inne badania pokazują, że suszone winogrona zawierają sporą ilość fenoli. Mają także dużo więcej antyutleniaczy niż świeże owoce. Substancje te zapobiegają rozwojowi wolnych rodników, chroniąc nas przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów. Włączając rodzynki do swojej diety możemy jednocześnie ustrzec się więc przed wieloma ciężkimi chorobami.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące