Jabłkowy chlebek z orzechami
Chlebek na słodko, ale bez cukru? To możliwe! Zobacz przepis na jabłkowy chlebek z orzechami.
1. Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki razowej
- margaryna do wysmarowania formy
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 starte jabłka
- 2/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1/3 szklanki stewii w kryształkach
2. Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę na ciasto nasmaruj odrobiną masła i oprósz mąką.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, stewię i wymieszaj. Następnie dodaj starte jabłka i posiekane orzechy.
- W drugim naczyniu wymieszaj mleko, jajka i olej. Połącz obie mieszaniny, wymieszaj i przełóż ciasto do wysmarowanej formy.
- Piecz chlebek przez około 45 minut, aż się zarumieni i wyrośnie. Po wyjęciu z piekarnika niech ciasto chwilę ostygnie.
Przepis na 10 porcji
Czas przygotowania: 65 minut