Trwa ładowanie...

Botwina - jakie ma właściwości, od jakiego wieku można podawać ją dzieciom?

 Ewa Rosiecka
02.06.2022 00:40
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego (Adobe Stock)

Botwina to młode, delikatne liście oraz korzenie buraka ćwikłowego. Posiada szereg właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Jest składnikiem zup, sałatek oraz potraw duszonych, może być podawana nawet niemowlętom. Jakie właściwości ma botwina? Od jakiego wieku można podawać ją dzieciom? Kto nie powinien jej spożywać? Co zrobić z liści botwiny? Sprawdź!

spis treści

1. Czym jest botwina?

Botwina jako warzywo znana i ceniona była już w IV w. p.n.e. Jest to młody burak ćwikłowy, którego liście, łodygi i korzenie są jadalne. Często używamy tego określenia zamiennie z boćwiną, jednak pod tą nazwą kryje się inna odmiana buraka.

2. Właściwości botwiny

Korzyści płynące ze spożywania tego warzywa są ogromne. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę - w 100 g tego warzywa zawiera jedynie 20 - 22 kcal, a dodatkowo jest również źródłem błonnika, który na długo pozostawia uczucie sytości.

Zobacz film: "Kiedy rozpocząć trening czystości?"

Zawiera duże ilości:

Regularne spożywanie botwiny dzięki bogactwu tych składników zapewni nam odpowiednio nawilżoną skórę, mocne paznokcie oraz piękne i lśniące włosy.

Botwina to także źródło kwasu foliowego, niezbędnego dla każdej przyszłej mamy, a także osób żyjących w ciągłym stresie, borykających się z nadciśnieniem czy anemią. Zawiera ponadto duże ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i poprawiają odporność.

Botwina pobudza apetyt, dlatego zalecana jest również osobom z zaburzeniami łaknienia.

Zupy dla niemowląt
Zupy dla niemowląt

Gdy po spokojnym czasie przyjmowania przez maluszka mleka mamy przychodzi moment na powolne wprowadzanie

przeczytaj artykuł

3. Zastosowanie botwiny

Botwina jest głównym składnikiem zup uwielbianych szczególnie latem - botwinki oraz chłodników. Jej liście można dodawać do każdego dania, nie tylko do sałatek, ale także do farszu, kasz czy ryżu. Apetyczny wygląd pobudzi nasze kubki smakowe, a jednocześnie może stanowić dekorację dla każdego dania.

Smak botwiny doskonale łączy się z serami, orzechami i owocami cytrusowymi.

4. Botwina - przeciwwskazania

Przy całym dobrodziejstwie składników korzystnych dla zdrowia, niektóre osoby nie mogą jej spożywać. Ze względu na obecność szczawianów nie powinny jej spożywać chorzy cierpiący na kamicę nerkową oraz cukrzycę.

5. Od jakiego wieku można podawać botwinę dzieciom?

Botwinkę można podawać dzieciom, które ukończyły 8. miesiąc życia, najlepiej po zmiksowaniu w formie płynnej lub półpłynnej.

6. Jak ugotować botwinkę - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 młody burak z botwinką;
  • 0,5 marchewki;
  • 1 ziemniak;
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku;
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. W tym samym czasie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę warzywa, łodyżki i liście botwinki siekamy osobno.
  2. Do gotującego się buliony wrzucamy ziemniaka i marchewkę, gotujemy przez około 10 minut, po czym dodajemy buraka i gotujemy całość jeszcze przez około 15 minut, aby warzywa były miękkie.
  3. Do zupy dodajemy posiekaną botwinkę i gotujemy przez jeszcze 3 minuty.
  4. Na koniec dodajemy sok z cytryny i posypujemy koperkiem.
  5. Jeśli przygotowujemy botwinkę dla malucha, który nie radzi sobie jeszcze z większymi kawałkami, warto jest rozgnieść widelcem lub zblendować. Gotowe.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze