Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Omlet ze szpinakiem
Szpinak w sztuce kulinarnej jest ceniony jako bogate źródło witamin, błonnika, białka i soli mineralnych. Dodany do klasycznego omletu urozmaici dietę, dając energię na cały dzień. Co więcej, danie owo jest niskokaloryczne – z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby dbające o linię.
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Odsączony szpinak z wciśniętym czosnkiem i wegetą poddusić chwilę na łyżce oliwy. Ubić mikserem białka jaj z odrobiną wegety, dodać żółtka i mąkę, następnie delikatnie dodać szpinak, lekko mieszając, żeby ciasto nie stało się zielone. Smażyć na oliwie z obu stron w dwóch turach na złoto pod przykrywką. Można podać z kawałkiem pieczeni lub sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 218,21 kcal |
Białka | 13,71 g |
Węglowodany | 10,48 g |
Tłuszcze | 12,81 g |
Błonnik | 1,44 g |