Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Omlet ze szpinakiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 19.12.2019 18:52
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem (Zdjęcie / Shutterstock)

Szpinak w sztuce kulinarnej jest ceniony jako bogate źródło witamin, błonnika, białka i soli mineralnych. Dodany do klasycznego omletu urozmaici dietę, dając energię na cały dzień. Co więcej, danie owo jest niskokaloryczne – z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby dbające o linię.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jaja,
  • puszka liści szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • wegeta do smaku,
  • oliwa.

Przygotowanie:

Odsączony szpinak z wciśniętym czosnkiem i wegetą poddusić chwilę na łyżce oliwy. Ubić mikserem białka jaj z odrobiną wegety, dodać żółtka i mąkę, następnie delikatnie dodać szpinak, lekko mieszając, żeby ciasto nie stało się zielone. Smażyć na oliwie z obu stron w dwóch turach na złoto pod przykrywką. Można podać z kawałkiem pieczeni lub sosem pomidorowym.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie218,21 kcal
Białka13,71 g
Węglowodany10,48 g
Tłuszcze12,81 g
Błonnik1,44 g
Następny artykuł: Omlety, placki, racuchy
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze