Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Żelazo w ciąży

Żelazo jest mikroelementem koniecznym do transportu tlenu w organizmie. Niedobór żelaza w organizmie u kobiet w ciąży jest przyczyną anemii oraz powoduje wady rozwojowe płodu. Główne źródło żelaza w diecie kobiety stanowi mięso.

Rola żelaza w organizmie

Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny - białka obecnego w krwinkach czerwonych. Bierze ono udział w procesie transportu tlenu z płuc do wszystkich tkanek organizmu oraz usuwaniu dwutlenku węgla. Ponadto, żelazo warunkuje aktywność wielu enzymów, które między innymi odpowiadają za tworzenie mieliny w mózgu. U kobiet w ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta z 15 do 22 mg/dobę. W rozwijającym się płodzie żelazo jest niezbędne do prawidłowej budowy ośrodkowego układu nerwowego oraz rozwoju. W pierwszym trymestrze ciąży zwiększone zapotrzebowanie na żelazo jest częściowo pokrywane z zapasów ustrojowych kobiety. Niedokrwistość z niedoboru żelaza w ciąży powoduje niską masę urodzeniową dziecka, która najczęściej jest wynikiem przedwczesnego porodu. Niedokrwistość u noworodków może być przyczyną opóźnienia rozwoju umysłowego, którego niestety nie da się wyleczyć, podając preparaty zawierające żelazo.

Objawy niedoboru żelazau kobiet:

  • szybkie męczenie się,
  • ospałość, apatia,
  • łamliwość paznokci,
  • bladość skóry,
  • pękanie w kącikach ust,
  • zawroty głowy,
  • zmniejszona odporność organizmu.

Źródła żelaza w diecie

Aby zapobiec niedoborom żelaza oraz zapewnić optymalne warunki do rozwoju płodu, należy dostarczać w diecie odpowiednią dawkę żelaza. W produktach spożywczych występują dwa rodzaje żelaza: hemowe, obecne w mięsie oraz produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz niehemowe, pochodzenia roślinnego.

Żelazo hemowe charakteryzuje się większą przyswajalnością w porównaniu do niehemowego, które wchłania się w układzie pokarmowym tylko w 5%. W celu zwiększenia ilości wchłanianego żelaza należy spożywać go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (warzywa, soki owocowe) oraz białka pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, mleko i jego przetwory). Najlepsze źródło żelaza dla kobiet w ciąży stanowią mięso oraz ryby, które należy spożywać w obecności warzyw i owoców.

Tabela. Zawartość żelaza w wybranych produktach spożywczych.

ProduktZawartość żelaza w mg/100 gProduktZawartość żelaza w mg/100 g
Mięso kurczaka 1,2 Fasola biała 6,9
Polędwica wołowa 2,3 Boćwina 2,2
Schab 1,0 Natka pietruszki 5,0
Dorsz, filety 0,4 Orzechy laskowe 6,9
Jajko kurze 2,2 Pieczywo graham 2,2

Bardzo duże ilości żelaza zawiera wątróbka drobiowa (9,5 mg/100 g), jednakże nie jest ona wskazana dla kobiet w ciąży. Wątroba jest narządem, który uczestniczy w metabolizmie substancji toksycznych, leków obecnych w paszy, które spożyło zwierzę. Wiele tych substancji ulega zmagazynowaniu w wątrobie. Po spożyciu wątróbki substancje te mogą niekorzystnie oddziaływać na rozwijający się płód. Kobieta w ciąży oraz karmiąca nie powinna spożywać wątróbki częściej niż raz w miesiącu.

Kobieta w ciąży powinna zwracać szczególną uwagę na zawartość żelaza w diecie, gdyż jego niedobór powoduje niedotlenienie płodu, a w konsekwencji prowadzi do wad rozwojowych nienarodzonego dziecka. Z kolei niedotlenienie tkanek macicy zwiększa ryzyko poronienia czy przedwczesnego porodu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Minerały
Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium” oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają...

Minerały

Śledzie w ciąży

Zdrowe odżywianie w czasie ciąży powinno być jednym z priorytetów przyszłej mamy. Ciężarne kobiety powinny uważać na to, co jedzą, by nie zaszkodzić sobie i dziecku. W jadłospisie kobiety ciężarnej nie powinno zabraknąć między innymi ryb. Nie każdy...

Minerały

Magnez w ciąży

Magnez jest pierwiastkiem, który pełni wiele niezbędnych do życia funkcji. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga tworzenie układu kostnego. Niedobór magnezu w czasie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia rzucawki oraz przedwczesnego...

Minerały

Jod w ciąży

Jod jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór jodu w ciąży prowadzi do upośledzenia umysłowegodziecka. Najwięcej jodu znajduje się w rybach i owocach morza. Rola jodu Jod jest podstawowym składnikiem hormonów...

Minerały

Witaminy w ciąży

(...) jednak w tych samych ilościach. W ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały to: 400 mikrogramów kwasu foliowego, 6 mikrogramów witaminy...

Minerały

Cynk w ciąży

Cynk jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa ważne funkcje w organizmie. Cynk warunkuje aktywność wielu enzymów uczestniczących w metabolizmie komórek. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. Niedobór cynku w czasie ciąży...