Napój czekoladowy
Czekolada jest dobra na wszystko – zarówno w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jak i gdy mamy zły humor lub chcemy po prostu się rozgrzać. Czekoladowy mus, podany i na zimno, i na ciepło, z pewnością spełni wszystkie nasze słodkie marzenia.
Składniki:
- 1/4 szklanki wody,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego,
- 1 szklanka gorzkiej czekolady,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki brązowego cukru.
Przygotowanie:
Podgrzej w średniej wielkości garnku wodę i doprowadź ją do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj cukier. Gotuj, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia i chłodź przez 5-8 minut, po czym dodaj czekoladę. Mieszaj, aż się roztopi. W osobnej misce ubij żółtka jaj, w drugiej zaś ubij białka na sztywno. Wlej powoli żółtka do mieszanki z czekoladą, potem to samo zrób z białkami. Mieszaj do połączenia składników, a na koniec dodaj mleko kokosowe. Wlej mus do dzbanka i schowaj na noc do lodówki. Przed podaniem możesz posypać mus startą czekoladą.
Komentarz:
Przedstawiony mus czekoladowy jest naprawdę dobrym pomysłem dla osób, które czują się słabo lub mają ochotę na wyrafinowaną formę czegoś słodkiego. Każdy wie, że czekolada to źródło energii. Jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć złych konsekwencji spożywania czekolady, jeśli będziemy jedli ją w rozsądnych ilościach. Kakaowe tabliczki zawierają mnóstwo wapnia i magnezu. Gorzka czekolada zawiera także garść witamin B6, B2, B3, B12, A i E oraz tłuszcz roślinny, który eliminuje zły cholesterol. Znajdziemy w niej także substancje podnoszące poziom endorfiny w mózgu, co wpływa na jego pracę oraz nasz dobry humor.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 233,15 kcal |
Białka | 7,43 g |
Węglowodany | 34,73 g |
Tłuszcze | 7,9 g |
Błonnik | 0,52 g |