Trwa ładowanie...

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami
Muffiny pełnoziarniste z otrębami (Zdjęcie autorstwa Valesca Escobar/CC BY-NC-SA 2.0)

Musli

Ilość porcji: 10

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 szczypta soli,
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych,
  • 1/4 szklanki cukru Muscovado,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego,
  • 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie lub rumie).

Wartości odżywcze

Przesiej obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, otręby pszenne oraz cukier. W drugiej, mniejszej misce połącz kefir z jajkiem, olejem i olejkiem pomarańczowym. Wmieszaj mokre składniki do suchych, dodając rodzynki. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej.

Ciasto natychmiast wykładaj do foremek na muffiny do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Przepis

Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.

Następny artykuł: Naleśniki z jagodami
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze