Trwa ładowanie...

Kurczak w cytrynie

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 18:02
Kurczak w cytrynie
Kurczak w cytrynie (Zdjęcie autorstwa Isriya Paireepairit / CC BY-NC 2.0)

Cechą charakterystyczną tego przepisu na danie z kurczaka jest wyrazisty element, jakim jest cytryna. Delikatne, aromatyczne mięso drobiowe zostało wzbogacone o kwaskowaty i ciekawy smak cytrusa.

Składniki:

  • 4 duże piersi kurczaka,
  • 5 łyżek oliwy,
  • cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sok z dwóch cytryn,
  • otarta skórka z jednej cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Piersi z kurczaka pokrój w poprzek na cienkie plastry. Oliwę rozgrzej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż około 5 minut, przy czym pilnuj, aby się nie zarumieniła. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund. Włóż kurczaka, smaż przez 5-10 minut, aż wszystkie składniki lekko się zarumienią. Dodaj skórkę z cytryny i wlej sok. Chwilę podsmaż. Posyp natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorącym talerzu, z chrupiącym chlebem oraz ósemkami cytryny do skropienia mięsa.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g)  
Kalorie247,63 kcal  
Białka26,38 kcal  
Węglowodany2,56 kcal  
Tłuszcze14,64 kcal  
Błonnik0.53 kcal  

Komentarz:

Cytryna wprowadza nowe, uzupełniające mięso, wartości odżywcze. Cytryna jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy A, C i z grupy B. Jest także źródłem wielu ważnych składników mineralnych. Warto więc sięgnąć po przepis i zjeść smacznie i, przede wszystkim, zdrowo.

Następny artykuł: Kurczak w musztardzie
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze