Kurczak w cytrynie
Cechą charakterystyczną tego przepisu na danie z kurczaka jest wyrazisty element, jakim jest cytryna. Delikatne, aromatyczne mięso drobiowe zostało wzbogacone o kwaskowaty i ciekawy smak cytrusa.
Składniki:
- 4 duże piersi kurczaka,
- 5 łyżek oliwy,
- cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- sok z dwóch cytryn,
- otarta skórka z jednej cytryny,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokrój w poprzek na cienkie plastry. Oliwę rozgrzej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż około 5 minut, przy czym pilnuj, aby się nie zarumieniła. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund. Włóż kurczaka, smaż przez 5-10 minut, aż wszystkie składniki lekko się zarumienią. Dodaj skórkę z cytryny i wlej sok. Chwilę podsmaż. Posyp natką pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorącym talerzu, z chrupiącym chlebem oraz ósemkami cytryny do skropienia mięsa.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g) | |
---|---|
Kalorie | 247,63 kcal |
Białka | 26,38 kcal |
Węglowodany | 2,56 kcal |
Tłuszcze | 14,64 kcal |
Błonnik | 0.53 kcal |
Komentarz:
Cytryna wprowadza nowe, uzupełniające mięso, wartości odżywcze. Cytryna jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy A, C i z grupy B. Jest także źródłem wielu ważnych składników mineralnych. Warto więc sięgnąć po przepis i zjeść smacznie i, przede wszystkim, zdrowo.