Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem występującym w ziarnach zbóż. Nietolerancja glutenuczęsto powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Z kolei celiakia, nazywana często chorobą trzewną, wywoływana alergią na gluten, przyczynia się do zniszczenia kosmków jelitowych obecnych w jelicie cienkim.

Gluten w diecie

Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego. Mianem glutenu zostały określone białka: występujące w pszenicy gliadyna i gluteina, obecna w życie sekalina, występująca w jęczmieniu hordeina oraz awenina obecna w owsie. Białka należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie, ale również w produktach z nich otrzymywanych (kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo).

Pszenica – zawiera najwięcej białka spośród zbóż. Ziarno pszenicy jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, oraz witamin, głównie z grupy B. Do pszenicy należy również orkisz. Zawiera on więcej glutenu niż pszenica zwyczajna. Z ziaren pszenicy otrzymywane są: kasza manna, kasza kuskus, otręby pszenne, zarodki pszeniczne, mąka pszenna (pieczywo pszenne, ciasta). 

Jęczmień – ziarno jęczmienia jest bogatym źródłem aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, treonina, lizyna, tryptofan, metionina, walina), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie jęczmienia dostarcza również sporych ilości błonnika, który zapobiega zaparciom oraz chroni przed chorobami nowotworowymi. Z ziaren jęczmienia otrzymuje się kasze perłowe oraz pęczak. Ponadto stanowi on podstawowy składnik do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie.

Żyto – ziarna żyta zawierają stosunkowo małe ilości białka (10%), ale są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz soli mineralnych (magnez, żelazo). Podobnie jak inne zboża, dostarcza spore ilości błonnika pokarmowego. Z żyta otrzymuje się mąkę żytnią, która służy do wypieku pieczywa żytniego, oraz alkohol etylowy. 

Owies - ziarna owsa są najczęściej obok pszenicy spożywanym zbożem. Owies stanowi doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które to w jelitach zapobiega wchłanianiu cholesterolu, dzięki temu chroni przed miażdżycą oraz reguluje perystaltykę jelit. Owies zawiera duże ilości wapnia, magnezu oraz witaminy E. Ziarno owsa jest wykorzystywane do produkcji płatków, otrąb, kasz oraz służy jako pasza dla zwierząt.

Celiakia i alergia na gluten

Nietolerancja glutenu jest jednym z najczęstszych problemów dietetycznych w okresie dzieciństwa. Nadwrażliwość na gluten może objawiać się pod postacią alergii na gluten lub trwałej nietolerancji glutenu, zwanej celiakią. Gluten zaraz po białku mleka jest jednym z najczęściej uczulających składników pokarmowych.

Nietolerancja glutenupolega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko białku - gliadynie obecnej w glutenie. W wyniku procesu chorobowego następuje uszkodzenie lub w zaawansowanej postaci zniszczenie kosmków jelitowych, za pomocą których organizm wchłania składniki odżywcze ze spożytego pokarmu. Następuje zmniejszenie powierzchni jelit, co powoduje zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, a następnie zaburzenia wzrostu i rozwoju dziecka. Celiakię charakteryzują następujące objawy:

  • przewlekłe wzdęcia,
  • kolki,
  • biegunki,
  • spadek masy ciała,
  • bóle brzucha,
  • cuchnące stolce,
  • zmiany skórne (wysypka, szorstkie plamy),
  • katar,
  • duszności, kaszel.

Celiakia jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych (zaraz po nietolerancji laktozy). Ponadto w ostatnich latach obserwuje się systematyczny wzrost liczby nowych przypadków. Bardzo często osoby mające alergię na gluten wyrastają z tej dolegliwości, natomiast celiakia to choroba trwająca przez całe życie. Występowanie celiakii wymaga stosowania diety bezglutenowej.

Porozmawiaj o tym na Noworodki i niemowlaki »
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Redakcja Nowe artykuły w portalu 3 odpowiedzi Ekspozycja na gluten Redakcja:

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją i wytworzenia reakcji odpornościowej. Najnowsze badania specjalistów w żywieniu niemowląt wykazują,...

NuSiAaa Diagnosta laboratoryjny 2 odpowiedzi Celiakia - uczulenie na gluten NuSiAaa:

Witam. Nie wiem czy dobrze to ujme ale męczy mnie jedno... mój partner cierpi na Celiakie (czy jak to się odmienia) . Tzn. uczulony jest na gluten więc jest na specjalnej diecie. Chciałabym się dowiedzieć czy moje dziecko może to odziedziczyć po ojcu...

hhogata Noworodki i niemowlaki 1 odpowiedź Wysypka przy wprowadzeniu glutenu hhogata:

Hej mamusie, 4 dni temu wprowadziłam gluten - pół łyżeczki kaszy manny dodawałam do zupek... no i dziś pojawiła się drobna nie wyczuwalna ale widoczna wysypka na czole i policzkach... Przestać dawać ten gluten? Syn ma 5,5 miesiąca .

zanna Doradca ds. żywienia dzieci 1 odpowiedź kaszka orkiszowa zanna:

od kiedy mogę dziecku kaszkę orkiszową podawać? i jak ją przyrządzić?

pl_aisha Pediatra 1 odpowiedź Alergia na gluten? pl_aisha:

Witam Pni Doktor,Mój synek ma 8 m-cy i zaczęliśmy wprowadzać mu powoli gluten, zaczynając od kaszki, dodam, że mały miał zdiagnozowana skazę białkową z której właśnie "wychodzimy" cały czas był na mleku nutramigen od jakiegoś miesiąca dostaje NAN 2 i...

madziorek319 Dziś pytanie - dziś odpowiedź 6 odpowiedzi gluten madziorek319:

mój synek skończył 7 miesięcy, jeszcze nie wprowadzałam mu glutenu do posiłków. w jakiej ilości podawać i jak często??

siupka Diagnosta laboratoryjny 4 odpowiedzi Alergia na gluten siupka:

Jakie moge wykonać badanie w labolatorium jeśli podejrzewam alergie na gluten? Moj synek dostal takiej oto wysypki: Lekarze nie wiedza co to jest i od czego. Pomyslalam ze moglabym zrobic badanie pod tego katem .

pokaż 5 następnych

Artykuły Ekspozycja na gluten

Ekspozycja na gluten Nietolerancja laktozy

Po wypiciu szklanki mleka masz biegunkę, wzdęcia lub boli cię brzuch? Możliwe, że cierpisz na nietolerancję laktozy. Czym się ona charakteryzuje? Nietolerancja laktozy to „zaburzenie trawienne, w którym organizm nie wytwarza w ogóle lub wytwarza w...

Gluten dla niemowlaka
Ekspozycja na gluten Gluten dla niemowlaka

Gluten jest białkiem występującym w zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Alergia lub nietolerancja glutenu jest przyczyną celiakii, w której dochodzi do zniszczenia kosmków obecnych w jelicie cienkim. Aby zapobiec nietolerancji...

Ekspozycja na gluten Gdzie jest gluten?

Glutenjest białkiem występującym w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, owies). Nietolerancja glutenu jest przyczyną wystąpienia choroby celiakii, która prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego. Następuje upośledzenie wchłaniania...

Ekspozycja na gluten Gdzie jest gluten?

Alergia na gluten oraz celiakia wymagają stosowania diety bezglutenowej. Gluten nie jest obecny tylko w ziarnach zbóż, ale także w produktach z nich wyprodukowanych np. kaszach, kawie zbożowej.

Ekspozycja na gluten
Rozszerzanie diety Ekspozycja na gluten

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do jadłospisu niemowlaka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją i wytworzenia reakcji odpornościowej. Najnowsze badania specjalistów w żywieniu niemowląt...

Gluten dla niemowlaka
Ekspozycja na gluten Gluten dla niemowlaka

Gluten jest białkiem, którego nietolerancja prowadzi do rozwoju celiakii. Aby zapobiec chorobie trzewnej, należy stopniowo wprowadzać gluten do diety niemowlaka.

Nie daj się alergii Alergia na gluten u niemowląt

Alergia na gluten u niemowląt (celiakia) występuje najczęściej jako efekt zbyt wczesnego wprowadzenia do diety dziecka tego składnika. Uczulenie na gluten u niemowląt objawia się przede wszystkim zmianami skórnymi (pokrzywka, atopowe zapalenie...

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij