Przyrost wagi w ciąży - dieta, prawidłowy przyrost
Każda kobieta obawia się przyrostu wagi w ciąży. Niektóre z nich rezygnują nawet z zajścia w ciążę, ze względu na piękno swojej sylwetki. Przyrost wagi w ciąży jest nieunikniony i konieczny, by dziecko w łonie matki dobrze się rozwijało. Jeśli kobieta racjonalnie się odżywia, nie ulega zbytnio zachciankom w ciąży – nadwaga jej nie grozi. Podczas karmienia piersią organizm kobiety korzysta z zapasów energetycznych zgromadzonych w ciąży, co również sprzyja szybkiemu powrotowi do dawnej sylwetki.
1. Przyrost wagi w ciąży - dieta
Dieta kobiety ciężarnej nie różni się znacząco od normalnej, racjonalnej diety. Jednak ważne jest, by była ona urozmaicona, właściwie skomponowana oraz bogatsza o składniki mineralne i witaminy. Dieta przyszłej mamy powinna być również dostosowana do jej własnych potrzeb, na przykład kobiety mające zaparcia w ciąży powinny jeść produkty bogate w błonnik pokarmowy.
W pierwszym trymestrze ciąży wartość energetyczna pożywienia kobiety ciężarnej nie ulega zmianie w stosunku do stanu sprzed ciąży. W drugim i trzecim trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o około 300 kcal, a jeśli chodzi o składniki mineralne i witaminy, zapotrzebowanie wzrasta nawet o około 50 do 100%.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jak powinna wyglądać waga w ciąży? - odpowiada lek. Magdalena Kowalska
- Co oznacza powolny przyrost wagi w ciąży? - odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Jak w ciąży powinna przyrastać waga? - odpowiada lek. Aneta Zwierzchowska
Podczas ciąży pożywienie powinno charakteryzować się dużą zawartością składników odżywczych – witamin i minerałów, w stosunku do jednostki spożywanej energii. Oznacza to, że kobiety w ciąży nie powinny jeść produktów lub potraw wysokokalorycznych o niewielkiej wartości odżywczej. Dbanie o racjonalizację diety jest gwarantem prawidłowego przyrostu masy ciała w ciąży.
2. Przyrost wagi w ciąży - prawidłowy przyrost
Niekontrolowany przyrost masy ciała w ciąży oczywiście wpływa niekorzystnie zarówno na kobietę, jak i jej dziecko. Grozi to bowiem otyłością ciężarnej, a co za tym idzie, problemami w przebiegu ciąży oraz powstaniem dolegliwości w ciąży, na przykład bólu kręgosłupa.
Amerykański Instytut Medycyny w Stanach Zjednoczonych opracował niegdyś wytyczne co do prawidłowego przyrostu masy ciała kobiet w ciąży, opierając się na wartości indeksu masy ciała sprzed ciąży (BMI). BMI, czyli Body Mass Index, to masa ciała w kilogramach podzielona przez wzrost podniesiony do potęgi drugiej (w metrach). W zależności od BMI przyrost masy ciała w ciąży powinien wynosić:
- Jeśli BMI przed ciążą wynosił
- Jeśli BMI wynosił 19,8-26, przyrost wagi w ciąży powinien mieścić się w granicach 11,5-16 kg.
- Kobiety o BMI 26-29 powinny przytyć od 7 do 11,5 kg.
- Jeśli BMI sprzed ciąży wynosił ponad 29, nie należy przytyć więcej niż 6-7 kg.
- Podczas ciąży bliźniaczej kobieta może pozwolić sobie na 16-20,5 kg wzrostu masy ciała w ciąży.
Należy pamiętać, że powyższe dane odnoszą się do Amerykanek i warto korzystać z nich szacunkowo.
Przyrost wagi w ciąży nie musi być czynnikiem, dzięki któremu kobieta w ciąży rezygnuje z życia towarzyskiego. Warto znać podstawowe zasady racjonalnego odżywiania i dobrze bilansować dietę, by uniknąć otyłości w ciąży i szybko powrócić do dawnej sylwetki, ciesząc się jednocześnie macierzyństwem.