Imbirowe naleśniki
Imbir w swojej naturalnej postaci nie jest zbyt imponujący. Jednak jako dodatek do herbaty lub potraw jest praktycznie niezastąpiony i nadaje posiłkom niepowtarzalny smak i aromat. Dziś przepis na imbirowe naleśniki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1,75 szklanki mleka,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1,5 łyżeczki imbiru mielonego,
- szczypta soli,
- 0,5 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Mąkę, jajko, mleko, cukier, imbir, sól i cynamon wymieszaj w dużej misce i dokładnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju. Gdy będzie już gorący, nalej jedną łyżkę ciasta naleśnikowego. Po minucie przewróć na drugą stronę. Czas smażenia nie powinien przekroczyć 5-7 minut. Naleśniki możesz polać miodem lub posypać cukrem.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 308,2 kcal |
Białka | 10,39 g |
Węglowodany | 55,95 g |
Tłuszcze | 4,06 g |
Błonnik | 1,63 g |
Zdrowe właściwości
Imbir jest przyprawą niosącą wiele korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim rozgrzewa nas w chłodne dni i pobudza krążenie. W ten sposób stymuluje również przemianę materii oraz usprawnia pracę układu trawiennego. Właściwości imbiru chwalą sobie nie tylko sportowcy, ale także osoby starające się pozbyć zbędnych kilogramów.
Włączenie tej gorącej przyprawy do diety sprawi, że nabierzemy więcej energii oraz szybciej zmniejszymy masę ciała. Imbir jest źródłem wielu witamin, m.in. A, C i tych z grupy B, oraz ważnych minerałów – wapnia, żelaza, magnezu czy potasu.