Galaretka ze świeżych pomarańczy
Sezon na owoce w pełni, warto więc jak najczęściej po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale zdrowe i lekkostrawne. Ciekawym urozmaiceniem diety naszego malucha może być pyszna galaretka owocowa przygotowana z dodatkiem bogatych w witaminę C pomarańczy.
Składniki (na 4 porcje):
- 600ml świeżego soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 średnie pomarańcze
- 125g bezpestkowych białych lub czarnych winogron
Sposób przygotowania:
Do małej miski wlewamy cztery łyżki soku owocowego. Posypujemy żelatyną i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Umieszczamy miseczkę na 3 minuty w garnku z gorącą wodą, a następnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy 5 minut i wlewamy rozpuszczoną żelatynę do dzbanka z pozostałym sokiem. Ostrym nożem obieramy pomarańcze, usuwając wszystkie białe włókna. Kroimy je nad dzbankiem, by zebrać dodatkowy sok. Kawałki pomarańczy oraz winogrona przekładamy do naczyń i zalewamy galaretką.
Wkładamy deser na 3 godziny do lodówki.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 50,46 kcal |
Białka | 2 g |
Węglowodany | 11,09 g |
Tłuszcze | 0,15 g |
Błonnik | 1,07 g |
Smacznego! |