Dieta po porodzie - specjalny jadłospis, produkty
Okres ciąży i porodu jest bardzo obciążający dla organizmu kobiety. Zwiększa się bowiem w tym czasie zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i minerały, które są niezbędne dla rozwoju płodu. Jednakże wiele mam w tym okresie nie je dla dwojga, a za dwoje, co jest przyczyną zwiększenia masy ciała i nadwagi. Jak więc należy odżywiać się po porodzie, by waga wróciła do rozmiaru sprzed ciąży?
1. Dieta po porodzie - specjalny jadłospis
Po porodzie należy zastosować specjalną dietę, która będzie korzystnie wpływała nie tylko na organizm noworodka, w przypadku karmienia piersią, ale również uzupełni niedobory składników mineralnych i witamin w organizmie matki.
Bardzo często po porodzie u kobiet występuje anemia, która może być spowodowana powikłaniami podczas porodu lub cesarskiego cięcia, kiedy doszło do utraty krwi.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jaka dieta odchudzająca po porodzie? - odpowiada mgr Katarzyna Patyk
- Jakie ćwiczenia i dieta po porodzie? - odpowiada mgr Natalia Łasek
- Jak zapobiec zaparciom po porodzie? - odpowiada lek. Aleksandra Witkowska
Anemia objawia się sennością, zmęczeniem, wypadaniem włosów oraz pogorszeniem nastroju. Aby więc wrócić do formy fizycznej (waga sprzed ciąży) oraz psychicznej, należy zastosować się do poniższych wskazówek:
- Spożywaj 5 posiłków dziennie o małych objętościach, by organizm zaczął spalać tłuszcz nagromadzony podczas ciąży.
- Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, który nadaje elastyczność skórze. W ciągu dnia staraj się jeść pęczek natki pietruszki, gdyż zawiera dużo witaminy C i sporo kwasu foliowego i żelaza. Ponadto ich niedobór powoduje anemię.
- Codziennie wypijaj 2 kubki zielonej herbaty, zawiera ona mnóstwo flawonoidów, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Ponadto zielona herbata zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, a jej nadmiar pomaga spalić.
- Spożywaj produkty będące źródłem pełnowartościowego białka – mięso (indyk, schab) upieczone w folii w piekarniku lub ugotowane. Doskonałym źródłem białka oraz kwasów CLA jest mleko i jego przetwory (jogurty naturalne, maślanka, kefiry, sery twarogowe). Najlepiej w sklepie wybieraj te bez dodatków owoców, gdyż producenci dodają do nich również cukier, sztuczne aromaty i barwniki, które mogą przenikać do mleka.
- Zamiast masła nasączaj pieczywo oliwą z oliwek extra virgin – zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz poprawiają odporność organizmu, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) zawierają ryby. Dobrze jest, abyś spożywała je co najmniej 2 razy w tygodniu.
2. Dieta po porodzie - produkty
W tabelce zostały przedstawione produkty, które kobieta po porodzie powinna spożywać oraz unikać.
Produkty | Dozwolone | Zabronione |
---|---|---|
Pieczywo | chleb pszenny, bułki pszenne, biszkopty, pieczywo ryżowe, pieczywo chrupkie | graham, żytnie |
Dodatki do Pieczywa | masło, oliwa z oliwek | |
Nabiał | ser twarogowy – bieluch, serek wiejski, jogurty naturalne, mleko 3,2% - maks. 2 szklanki dziennie | ser żółty |
Jaja | gotowane na miękko | jajecznica, smażone |
Wędlina | najlepiej upiec w folii w piekarniku schab lub szynkę wieprzową, kawałek cielęciny lub pierś z indyka | |
Mięso | indyk, schab, królik, gotowane, pieczone w folii, delikatnie przyprawione | kurczak, mięso smażone |
Ryby | dorsz, morszczuk, pstrąg - gotowane w wodzie, na parze, pieczone w folii | śledzie, mintaj, panga, łosoś bałtycki, smażone, wędzone, konserwy |
Kasze, makarony | ryż biały, ryż brązowy, kasza manna, kasza jęczmienna drobna, kasza kuskus, płatki kukurydziane | kasza gryczana, gruba kasza jęczmienna |
Warzywa | mały pomidor bez skórki i pestek, marchewka, dynia, pietruszka, ziemniak, koperek, natka pietruszki, brokuły, szpinak | groch, fasola, ogórki, cebula, czosnek, papryka |
Owoce | maliny, jabłko, banany, brzoskwinie, | truskawki, wiśnie, śliwki, kiwi, melon, gruszki, orzechy |
Desery | kisiele, budynie, galaretki owocowe, czekolada gorzka – dozwolona 1 kostka co 2-3 dni | torty, kremy, ciasta kruche |
Przyprawy | sok z cytryny do ryby, cukier, majeranek, bazylia, delikatnie solą i odrobinka pieprzu ziołowego | ocet, papryka, vegeta, tymianek, curry, ziele angielskie, liść laurowy |
Napoje | słaba herbata, herbata zielona, sok jabłkowy, sok marchewkowy, sok z buraków | sok pomarańczowy, grejpfrutowy, kawa, alkohol |