Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta po porodzie - specjalny jadłospis, produkty

Avatar placeholder
Mgr Aneta Kościołek 14.10.2022 10:34
Dieta po porodzie - specjalny jadłospis, produkty
Dieta po porodzie - specjalny jadłospis, produkty (Zdjęcie jogurtu z owocami autorstwa Alba García Aguado / CC BY-NC 2.0)

Okres ciąży i porodu jest bardzo obciążający dla organizmu kobiety. Zwiększa się bowiem w tym czasie zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i minerały, które są niezbędne dla rozwoju płodu. Jednakże wiele mam w tym okresie nie je dla dwojga, a za dwoje, co jest przyczyną zwiększenia masy ciała i nadwagi. Jak więc należy odżywiać się po porodzie, by waga wróciła do rozmiaru sprzed ciąży?

spis treści

1. Dieta po porodzie - specjalny jadłospis

Po porodzie należy zastosować specjalną dietę, która będzie korzystnie wpływała nie tylko na organizm noworodka, w przypadku karmienia piersią, ale również uzupełni niedobory składników mineralnych i witamin w organizmie matki.

Bardzo często po porodzie u kobiet występuje anemia, która może być spowodowana powikłaniami podczas porodu lub cesarskiego cięcia, kiedy doszło do utraty krwi.

Zobacz film: "Jak wrócić do formy po porodzie?"

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Anemia objawia się sennością, zmęczeniem, wypadaniem włosów oraz pogorszeniem nastroju. Aby więc wrócić do formy fizycznej (waga sprzed ciąży) oraz psychicznej, należy zastosować się do poniższych wskazówek:

  • Spożywaj 5 posiłków dziennie o małych objętościach, by organizm zaczął spalać tłuszcz nagromadzony podczas ciąży.
  • Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, który nadaje elastyczność skórze. W ciągu dnia staraj się jeść pęczek natki pietruszki, gdyż zawiera dużo witaminy C i sporo kwasu foliowego i żelaza. Ponadto ich niedobór powoduje anemię.
  • Codziennie wypijaj 2 kubki zielonej herbaty, zawiera ona mnóstwo flawonoidów, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Ponadto zielona herbata zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, a jej nadmiar pomaga spalić.
  • Spożywaj produkty będące źródłem pełnowartościowego białka – mięso (indyk, schab) upieczone w folii w piekarniku lub ugotowane. Doskonałym źródłem białka oraz kwasów CLA jest mleko i jego przetwory (jogurty naturalne, maślanka, kefiry, sery twarogowe). Najlepiej w sklepie wybieraj te bez dodatków owoców, gdyż producenci dodają do nich również cukier, sztuczne aromaty i barwniki, które mogą przenikać do mleka.
  • Zamiast masła nasączaj pieczywo oliwą z oliwek extra virgin – zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz poprawiają odporność organizmu, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) zawierają ryby. Dobrze jest, abyś spożywała je co najmniej 2 razy w tygodniu.
Po porodzie powinnyśmy zastosować specjalną dietę, która pozwoli nam szybko stanąć z powrotem na nogi
Po porodzie powinnyśmy zastosować specjalną dietę, która pozwoli nam szybko stanąć z powrotem na nogi (123RF)

2. Dieta po porodzie - produkty

W tabelce zostały przedstawione produkty, które kobieta po porodzie powinna spożywać oraz unikać.

ProduktyDozwoloneZabronione
Pieczywochleb pszenny, bułki pszenne, biszkopty, pieczywo ryżowe, pieczywo chrupkiegraham, żytnie
Dodatki do Pieczywamasło, oliwa z oliwek
Nabiałser twarogowy – bieluch, serek wiejski, jogurty naturalne, mleko 3,2% - maks. 2 szklanki dziennieser żółty
Jajagotowane na miękkojajecznica, smażone
Wędlinanajlepiej upiec w folii w piekarniku schab lub szynkę wieprzową, kawałek cielęciny lub pierś z indyka
Mięsoindyk, schab, królik, gotowane, pieczone w folii, delikatnie przyprawionekurczak, mięso smażone
Rybydorsz, morszczuk, pstrąg - gotowane w wodzie, na parze, pieczone w foliiśledzie, mintaj, panga, łosoś bałtycki, smażone, wędzone, konserwy
Kasze, makaronyryż biały, ryż brązowy, kasza manna, kasza jęczmienna drobna, kasza kuskus, płatki kukurydzianekasza gryczana, gruba kasza jęczmienna
Warzywamały pomidor bez skórki i pestek, marchewka, dynia, pietruszka, ziemniak, koperek, natka pietruszki, brokuły, szpinakgroch, fasola, ogórki, cebula, czosnek, papryka
Owocemaliny, jabłko, banany, brzoskwinie,truskawki, wiśnie, śliwki, kiwi, melon, gruszki, orzechy
Deserykisiele, budynie, galaretki owocowe, czekolada gorzka – dozwolona 1 kostka co 2-3 dnitorty, kremy, ciasta kruche
Przyprawysok z cytryny do ryby, cukier, majeranek, bazylia, delikatnie solą i odrobinka pieprzu ziołowegoocet, papryka, vegeta, tymianek, curry, ziele angielskie, liść laurowy
Napojesłaba herbata, herbata zielona, sok jabłkowy, sok marchewkowy, sok z burakówsok pomarańczowy, grejpfrutowy, kawa, alkohol
Polecane dla Ciebie