Ciasteczka z zieloną herbatą
Herbata zielona jest często wykorzystywana w medycynie ludowej, a wszystko za sprawą jej właściwości. Dowiedziono, że zawiera witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele cennych minerałów i mikroelementów, takich jak fluor, żelazo, sód, wapń, potas czy cynk.
Herbata zielona wspomaga naturalne procesy regulacji i samooczyszczania organizmu. Jest idealna w dietach odchudzających oraz przeczyszczających.
Do przygotowania pysznych ciasteczek będziesz potrzebować:
- 80 g masła,
- 75 g cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 200 g mąki tortowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki proszku z zielonej herbaty,
- 1,5 łyżki migdałów w proszku,
- 50 g całych migdałów,
- 1 łyżka mleka w proszku.
Masło, cukier puder i sól ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj jajko i ubij masę. Następnie podziel masę na dwie mniej więcej równe części. Do jednego naczynia dodaj pierwszą połówkę masy oraz 100 g mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, proszek z zielonej herbaty, sproszkowane migdały i posiekane migdały.
Utrzyj na jednolitą konsystencję. W drugim naczyniu połącz pozostałą maślaną masę oraz resztę mąki, proszku do pieczenia i mleko w proszku. Schowaj osobno masy do lodówki na 40 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Po odpowiednim czasie wyjmij ciasto, rozgnieć je ręką i pokrój w kawałki zgodnie ze swoim pomysłem. Następnie na lekko natłuszczonej tacy włóż herbaciane ciasteczka do piekarnika i piecz przez 20-25 minut na brązowy kolor.
Wykorzystaj nasz przepis do przygotowania innych smacznych przekąsek z dodatkiem zielonej herbaty.