Podwieczorek dla dziecka
Podwieczorek powinien być najprzyjemniejszym posiłkiem dnia – smakołykiem, na który dziecko przychodzi do domu punktualnie i dla którego zrobi wszystko (nawet będzie grzeczne cały dzień).
Jednak, aby ten pyszny posiłek nie przerodził się w zupełne czekoladowe łakomstwo, trzeba się sporo natrudzić i wykazać niemałą wyobraźnią kulinarną. Z pomocą przychodzą proste pomysły na podwieczorek, bo nawet ze zwykłych owoców i warzyw można wyczarować kolorowe i smaczne desery.
1. Co na podwieczorek?
Dietetycy zalecają, aby menu przedszkolaka składało się z pięciu posiłków dziennie. I tak, po obfitym obiedzie przychodzi czas na „coś na ząb”, czyli podwieczorek. Ten lekki posiłek ma dostarczyć małemu organizmowi kolejną porcję energii aż do kolacji. Planując podwieczorek, pamiętajmy o tym, że jest to przekąska.
Małe i lekkie porcje witamin mają zmobilizować organizm do dalszej aktywności, a nie obniżyć jego wydajność poprzez poczucie sytości. Zazwyczaj na podwieczorek serwuje się naleśniki i omlety, które smażone na oleju stają się zbędną „bombą kaloryczną”.
Dlatego można z łatwością zastąpić je świeżymi owocami lub surówkami/sałatkami owocowo-warzywnymi, np. surówką z marchwi i jabłka lub dyni, deserami mlecznymi, budyniami, kremami z kaszki manny, kleikami z biszkoptami, zapiekanym mleczkiem czy koktajlami.
Wiele podwieczorkowych potraw można przygotować z białego sera, twarożków homogenizowanych i jajek. Na podwieczorek dla dzieci podaje się także bułeczki maślane, z nadzieniem owocowym, domowe ciasta z sezonowymi owocami (szarlotki, ciasto z rabarbarem, truskawkami), racuchy z jabłkami i cynamonem, galaretki z owocami.
Wiosenną porą można wykorzystać także młode warzywa, tj. rzodkiewki, szczypiorek, sałatę zieloną siekaną ze śmietaną i jabłkami, a latem jak najczęściej wykorzystywać cytrusy. Gotowe podwieczorki serwujemy na ładnych dziecięcych talerzykach, żeby zachęcić przedszkolaków do jedzenia owoców i warzyw.
2. Pomysł na podwieczorek
Podwieczorkowe co nieco powinno być ciekawostką dla dziecka. Z pewnością chętnie skosztuje coś egzotycznego, np. pieczonego banana czy budyń z sosem kiwi.
Pieczony banan
Składniki:
- banany;
- szklanka malin lub truskawek (ewentualnie kilka kostek gorzkiej czekolady).
Przygotowanie:
Umytego banana w skórce wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj go w całości do momentu aż jego skórka zrobi się zupełnie czarna.
Następnie delikatnie wyjmij banana z piekarnika, rozetnij skórkę i wyłóż na talerz. Maliny lub truskawki zmiksuj, a powstałym musem polej banana. Jeżeli chcesz polać banana gorzką czekoladą, rozpuść kostki czekolady w kąpieli wodnej. Smacznego.
Egzotyczny budyń z sosem kiwi
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka;
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
- laska wanilii;
- kiwi.
Przygotowanie:
Szklankę mleka należy zagotować z laską wanilii na małym ogniu. W pozostałej ilości mleka należy rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Z gotującego się mleka wyjmujemy laskę wanilii i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę, dokładnie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia budyniu.
Następnie przygotowujemy mus z kiwi, które obieramy ze skórki, oczyszczamy jak najdokładniej z pestek i miksujemy. Musem polewamy lekko ostudzony w miseczkach budyń.