7 z 8Pomyśl o dodatkach
Karkówka z grilla z kromką białego chleba i kleksem musztardy to niestety klasyk większości spotkań przy grillu. To danie jest oczywiście smaczne, ale powoli staje się passe. Jeśli chcesz urządzić niezapomniane przyjęcie na świeżym powietrzu, poświęć więcej uwagi dodatkom.
Przygotuj samodzielnie sosy do mięs i szaszłyków. Greckie tzatziki, meksykańska salsa i argentyńskie chimichurii świetnie podkręcą smak z pozoru zwyczajnych potraw.
Ogranicz ilość pieczywa, a zamiast niego podaj np. sałatkę z kaszy kuskus w bliskowschodnim stylu, czyli tabbouleh. Jeśli przyrządzacie potrawy na naturalnym drewnie, w żarze możecie również upiec ziemniaki.
Zdrowe grillowanie jest możliwe, a dodatki naprawdę mogą odmienić dania i sprawić, że uczta zostanie zapamiętana przez wszystkich gości.