Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zdrowa dieta w ciąży - składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne, zalecenia

Avatar placeholder
18.10.2022 10:54
Zdrowa dieta w ciąży - składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne, zalecenia
Zdrowa dieta w ciąży - składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne, zalecenia

Prawidłowe odżywianie w czasie ciążyodgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Odpowiednio zbilansowana dieta w ciąży powinna dostarczać wszystkie składniki odżywcze: białko, witaminy i sole mineralne. Prawidłowa dieta w okresie ciąży zapewnia zdrowy start w dorosłe życie dziecka.

spis treści

1. Zdrowa dieta w ciąży - składniki odżywcze

Prawidłowo zbilansowana dieta dla kobiet w ciąży powinna dostarczać w odpowiednich ilościach składniki odżywcze, do których należą:

  • pełnowartościowe białko, którego źródłem w diecie są: mięso (indyk, schab wieprzowy, wołowina, cielęcina), ryby, mleko i jego przetwory. Białko wpływa na optymalny rozwój płodu, gdyż buduje narządy, mięśnie oraz wzmacnia organizm kobiety.
  • tłuszcze nie tylko dostarczają kalorii, ale również budują organizm dziecka, jak i mamy. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 warunkują prawidłowy rozwój układu nerwowego i narządu wzroku. Jedynym źródłem nienasyconych kwasów (NNKT) są ryby (dorsz, morszczuk, łosoś norweski, pstrąg) oraz orzechy (włoskie, laskowe). NNKT wzmacniają odporność kobiety w ciąży oraz nadają elastyczność skórze, chroniąc przed rozstępami.
  • węglowodany – ich źródłem są warzywa i owoce, które oprócz cukrów dostarczają mnóstwo witamin. Błonnik obecny w produktach z pełnego ziarna oraz w warzywach i owocach zapobiega występowaniu zaparć, które są częstą dolegliwością w okresie ciąży.

2. Zdrowa dieta w ciąży - witaminy i sole mineralne

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dieta wegańska u dzieci i kobiet w ciąży"

Witaminy są to substancje niezbędne do życia, regulują bowiem wiele przemian zachodzących w organizmie.
Witamina A, która występuje pod postacią beta-karotenu w pomarańczowo-czerwonych warzywach i owocach jest niezbędna do prawidłowego przebiegu ciąży. Witamina A zapobiega poronieniom oraz wadom rozwojowym płodu.

Dobrym źródłem witaminy A są masło oraz sery żółte. Witamina C, która w dużych ilościach występuje w czerwonej papryce i czarnej porzeczce, wzmacnia odporność, zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych. Jest niezbędna do syntezy kolagenu zarówno w organizmie matki, jak i dziecka. Warunkuje prawidłowe wchłanianie żelaza. Z kolei sole mineralne nie tylko regulują procesy zachodzące w organizmie, ale również budują kości i zęby.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wapń, którego duże ilości znajdują się w serze białym i żółtym oraz fasoli białej warunkuje prawidłowy rozwój kości dziecka, chroni kobietę przed osteoporozą. Ponadto uczestniczy w prawidłowym skurczu mięśni, w tym mięśni macicy. Magnez znajduje się w produktach z pełnego ziarna (pieczywo żytnie), kaszy gryczanej, ryżu brązowym oraz ban

Jod, którego źródłem są owoce morza i ryby morskie (dorsz, tuńczyk, łosoś norweski) warunkuje prawidłowy rozwój intelektualny dziecka. Jego niedobór w czasie ciąży powoduje upośledzenie dziecka, a u kobiet zahamowanie wydzielania hormonów i niedoczynność tarczycy. Jod reguluje metabolizm organizmu.

W komponowaniu zdrowej diety w ciąży musimy wziąć pod uwagę witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze
W komponowaniu zdrowej diety w ciąży musimy wziąć pod uwagę witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze (123RF)

3. Zdrowa dieta w ciąży - zalecenia

Podczas prawidłowo przebiegającej ciąży, w trakcie jej I trymestru zapotrzebowanie na energię nie wzrasta. Dopiero od II trymestru zwiększa się o 350 kcal na dzień. Ogromnym błędem jest stwierdzenie, że w czasie ciąży należy jeść za dwóch, a tak naprawdę należy jeść dla dwojga. Oznacza to, że pełnowartościowa dieta w ciąży niekoniecznie musi zawierać więcej kalorii, ale być bogata w składniki odżywcze.


W okresie ciąży należy regularnie spożywać 6 posiłków dziennie o małych objętościach, aby nie było wahania glukozy we krwi i ustrój nie magazynował energii na potem. 
Warto wypijać 2 filiżanki zielonej herbaty, ponieważ poprawia przemianę materii oraz usuwa wolne rodniki i wzmacnia odporność. 
W ciągu dnia należy wypijać 1 kubek czerwonej herbaty Pu-erh, ponieważ zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.


Zdrowa dieta w czasie ciąży
Zdrowa dieta w czasie ciąży

Prawidłowe odżywianie w czasie ciąży odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Odpowiednio zbilansowana

zobacz galerię

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, świetnym pomysłem jest gorzka czekolada, gdyż dostarcza mnóstwo polifenoli zwalczających wolne rodniki. Zdrowe są również suszone morele (3-4 sztuki), garść słonecznika, bowiem są nie tylko smaczne, ale zawierają mnóstwo cennych witamin i soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego odżywiania płodu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze