Trwa ładowanie...

Zdrowa dieta cukrzyka

Avatar placeholder
27.05.2017 16:17
Zdrowa dieta cukrzyka
Zdrowa dieta cukrzyka

Za cukrzycę odpowiadają nie tylko nasze predyspozycje genetyczne, ale także my sami. To właśnie brak aktywności fizycznej, stres i nieodpowiednia dieta, która jest bogata w wysoko przetworzone produkty, sprzyjają pojawianiu się choroby. Kiedy organizm wytwarza zbyt małe ilości insuliny, nie może ona wychwytywać całej glukozy z krwi i pojawia się cukrzyca.

Normy odpowiadające za ilość cukru we krwi muszą być spełniane, gdyż w przeciwnym wypadku cukrzyca może skończyć się powikłaniami. Zbyt wysokie stężenie cukru destrukcyjnie wpływa na nerki, wątrobę, serce. Należy więc niezwłocznie zmienić tryb życia oraz dietę, aby skutecznie walczyć z cukrzycą.

spis treści

1. Rodzaje cukrów

Cukry zasadniczo możemy podzielić na dwa rodzaje – na złożone i proste. Chorzy zmagający się z cukrzycą muszą znać różnice między tymi rodzajami, gdyż zdrowa dieta cukrzyka opiera się na planowaniu posiłków tak, aby nie przekraczały one zalecanej dawki węglowodanów.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"
Zdrowa dieta diabetyka jest w pełni zgodna z zaleceniami zdrowego żywienia
Zdrowa dieta diabetyka jest w pełni zgodna z zaleceniami zdrowego żywienia

Właściwa dieta dla cukrzyków jest uboga w cukry proste. Oto podstawowe różnice pomiędzy tymi dwoma rodzajami cukrów:

  • cukry proste szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Cukrem prostym jest fruktoza, która znajduje się w produktach, w których skład wchodzi cukier. Fruktoza obecna jest też w słodkich owocach, a najwięcej można jej znaleźć w owocach suszonych;
  • cukry złożone powoli podnoszą poziom glukozy we krwi. Cukrem złożonym jest skrobia, którą można znaleźć w warzywach, ziarnach zbóż i mało słodkich owocach.

Dieta cukrzyka może i powinna być wzbogacana o warzywa, które mają niski indeks glikemiczny. Do nich można zaliczyć: sałatę, pomidory, paprykę, kapustę, ogórki, kalafior, szpinak, rzodkiewkę.

Planując odpowiednią dietę, warto skonsultować się z dietetykiem, gdyż każdy jadłospis powinien spełniać odpowiednie normy. Musi zawierać składniki energetyczne i odżywcze, być bogaty w witaminy i sole mineralne. No i oczywiście powinien być smaczny.

2. Węglowodany a cukrzyca

Chorzy na cukrzycę powinni zawsze dążyć do osiągnięcia optymalnej wagi. Osoby otyłe muszą rozpocząć odchudzanie, najlepiej zanim zaatakuje je cukrzyca. Normy wagowe dla poszczególnych osób można bardzo łatwo sprawdzić, korzystając ze wskaźnika masy ciała, czyli BMI. Jeśli będzie on zbyt wysoki, dieta jest koniecznością.

To też warto wiedzieć

Osoby cierpiące na cukrzycę mogą przyjmować od 140 do 400 g węglowodanów na dobę. Zasada jest taka, że im osoba jest młodsza, szczuplejsza, a jej aktywność fizyczna jest na wyższym poziomie, tym ilość spożywanych węglowodanów może być większa. Trzeba jednak pamiętać, że także zbyt niska ilość węglowodanów nie jest korzystna. Kiedy osoba chorująca na cukrzycę będzie zjadała mniej węglowodanów niż jest to zalecane, organizm sam zacznie je wytwarzać z białek i tłuszczu.

Nie jest to bezpieczne, gdyż wraz z węglowodanami organizm wytwarza związki ketonowe. Mogą one doprowadzić nawet do śpiączki. Pojawiają się one także wtedy, kiedy chory przyjmie zbyt dużą dawkę insuliny. Wówczas nagle spadnie poziom glukozy we krwi. Dlatego tak ważne jest, aby cukrzycy mieli przy sobie jedzenie, które pozwoli na wyrównanie niedoboru cukru w organizmie.

3. Tłuszcze i białka w cukrzycy

Nie tylko poziom węglowodanów jest ważny. Także poziom tłuszczu i białka w diecie cukrzyków jest bardzo istotny. Przyjmuje się, że tłuszcz nie powinien przekraczać 30 proc. wartości kalorycznej potraw. W przypadku cukrzyków bardzo ważne znaczenie ma też rodzaj tłuszczu. Zaleca się unikanie tłuszczów zwierzęcych, czyli należy wystrzegać się: masła, smalcu, słoniny, boczku, tłustego mleka i tłustego mięsa. Nie należy jednak rezygnować ze spożywania mięsa. Warto wiedzieć, że w białku zwierzęcym znajdują się aminokwasy, które pozwalają na przyswojenie tłuszczów. Są one bardzo ważne w diecie, gdyż niektóre witaminy wymagają ich do prawidłowego wchłaniania.

W diecie cukrzyka nie powinno zabraknąć także białka roślinnego. Jego ilość nie powinna przekraczać jednak 140 g dziennie. Jeśli wraz z cukrzycą występują np. choroby nerek, to ilość spożywanego białka musi być niższa. O tym jednak decyduje lekarz. W diecie cukrzycowej powinny znaleźć się: ryby, chude mleko, białe sery, chude mięsa i wędliny.

Najzdrowsze pomysły na śniadanie
Najzdrowsze pomysły na śniadanie [9 zdjęć]

Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas.

zobacz galerię

Zdrowa dieta diabetyka jest w pełni zgodna z zaleceniami zdrowego żywienia. Musi być tylko skrupulatniej przestrzegana. Nie można iść na ustępstwa i jeść wszystkiego, na co mamy ochotę. Należy spożywać małe posiłki, ale regularnie i często. Optymalne jest zjadanie do pięciu posiłków dziennie. Należy zwracać szczególną uwagę na zawartość węglowodanów, tłuszczów i białek w codziennym żywieniu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze