Zatrucia pokarmowe w ciąży

Zatrucie pokarmowe w ciąży jest szczególnie niebezpieczne, zarówno dla matki, jak i dla nienarodzonego dziecka. Układ odpornościowy kobiety w ciąży jest osłabiony po to, aby dziecko w jej ciele nie było przez niego zwalczane. Układ odpornościowy dziecka nie jest jeszcze rozwinięty na tyle, aby móc się bronić. Każda więc bakteria, wirus, grzyb czy pasożyt zagrażają obojgu.

1. Przyczyny i objawy zatrucia pokarmowego w ciąży

Zatrucie pokarmowe w ciąży nie różni się od zatrucia pokarmowego w każdym innym momencie życia. Jest jednak szczególnie ważne, aby w czasie ciąży zwracać uwagę na możliwe przyczyny i objawy zatrucia pokarmowego.

Przyczyną zatrucia pokarmowego jest spożycie lub wypicie jedzenia albo picia skażonego różnymi szkodliwymi substancjami. Najczęściej są to:

Zobacz film: "Najczęstsze problemy zdrowotne kobiet w ciąży"

Objawy zatruciato przede wszystkim nieżyt żołądkowo-jelitowy, czyli następujące objawy:

Objawy mogą się pojawić już kilkanaście minut po zjedzeniu trującego pokarmu, chociaż czas od zjedzenia pokarmu do pierwszych objawów może równie dobrze wynosić kilka dni.

Następstwami zatrucia pokarmowego u kobiety w ciąży mogą być: pozbawienie dziecka niezbędnych substancji odżywczych, zainfekowanie dziecka, co może prowadzić do uszkodzeń mózgu lub wzroku, a nawet poronienie.

2. Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym w ciąży?

Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, zarówno w ciąży, jak i w każdym innym momencie życia, należy pamiętać o częstym myciu rąk ciepłą wodą z mydłem, oczyszczaniu powierzchni, na których jest przyrządzane jedzenie i przyborów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków. Warzywa, owoce, mięso i ryby powinny być dokładnie płukane pod bieżącą wodą. Oprócz tego, ręce należy myć po skorzystaniu z toalety, zmianie dziecku pieluszki, kontakcie ze zwierzętami domowymi oraz przed i po przyrządzaniu posiłku. Higiena powinna być zachowana także wewnątrz lodówki. Należy ją regularnie myć gorącą wodą z płynem do mycia naczyń i dokładnie spłukać.

Bardzo ważne jest także unikanie kontaktu pokarmów, które mogą zawierać patogeny z innymi produktami. Przyrządzanie i przechowywanie także powinno się odbywać oddzielnie. Mowa tu o jajkach, surowym mięsie i owocach morza.

Bakterie mogą się rozwijać między 4 a 60 st. C. Należy więc przechowywać jedzenie poniżej tej temperatury, a gotować – powyżej. Zmniejszy to ryzyko zatrucia. Należy pamiętać, że odgrzewanie w mikrofalówce to najczęściej gotowanie „nierówne” – część potrawy jest gorąca, a część zimna. W zimnej części mogą pozostawać groźne bakterie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!