Zakwas buraczany do picia i na barszcz
Składniki:
- 2 duże buraki (najlepiej z uprawy ekologicznej)
- pół łyżki soli kamiennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 2 szklanki wody przegotowanej
Buraki wyszorować, obrać (młodych buraków nie trzeba obierać) i pokroić w paski lub plastry. Czosnek obrać. W wodzie rozpuścić sól. Umieścić wszystkie składniki w słoju i zalać je osoloną wodą, przydusić, jeśli buraki wypływają na wierzch.
Słoik nie powinien być wypełniony całkowicie, aby podczas fermentacji kwas nie wykipiał. Przykryć słój gazą lub bawełnianą ściereczką i pozostawić na od 2 do 7 dni. Zakwas należy przynajmniej raz dziennie zamieszać.
Kwas buraczany można przelać do butelek albo mniejszych słoików, zamknąć i odstawić do piwnicy lub lodówki.
Porady Joasi:
Taki zakwas można pić jak sok. Można też użyć go do przygotowania barszczu. Zakwas możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni.
Więcej przepisów w książce "Dom bez chemii" Joanny Tołłoczko.