Trwa ładowanie...

Zakwas buraczany do picia i na barszcz

Zobacz film: "Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?"

Składniki:

  • 2 duże buraki (najlepiej z uprawy ekologicznej)
  • pół łyżki soli kamiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 2 szklanki wody przegotowanej

Buraki wyszorować, obrać (młodych buraków nie trzeba obierać) i pokroić w paski lub plastry. Czosnek obrać. W wodzie rozpuścić sól. Umieścić wszystkie składniki w słoju i zalać je osoloną wodą, przydusić, jeśli buraki wypływają na wierzch.

Słoik nie powinien być wypełniony całkowicie, aby podczas fermentacji kwas nie wykipiał. Przykryć słój gazą lub bawełnianą ściereczką i pozostawić na od 2 do 7 dni. Zakwas należy przynajmniej raz dziennie zamieszać.

Kwas buraczany można przelać do butelek albo mniejszych słoików, zamknąć i odstawić do piwnicy lub lodówki.

Porady Joasi:

Taki zakwas można pić jak sok. Można też użyć go do przygotowania barszczu. Zakwas możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni.

Więcej przepisów w książce "Dom bez chemii" Joanny Tołłoczko.

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.