Z gospodarstwa do sklepu. Proces produkcji ekologicznej BIO

Mleko HiPP BIO Combiotik to produkt dopasowany do wyjątkowych wymagań żywieniowych maluszków. Zawiera w sobie naturalne kultury bakterii pochodzące z kwasu mlekowego, który z kolei jest składową mleka mamy. Kobiece mleko posiada w sobie bardzo dużo różnych rodzajów bakterii probiotycznych, charakterystycznych dla każdej mamy.

Czym jest rolnictwo ekologiczne? Jaki proces musi przejść produkt, by zasłużyć na miano BIO? Dlaczego rodzice coraz częściej wybierają dla swoich maluszków żywność ekologiczną? Warto odpowiedzieć na te pytania na przykładzie produktów marki HiPP, które wyróżniają się najwyższą ekologiczną jakością.

Rolnicy zajmujący się ekologiczną uprawą nie mogą stosować chemicznych środków i sztucznych nawozów. Podobnie jest z hodowlą zwierząt w gospodarstwach ekologicznych, o których warunki życia i skład pożywienia dba się bardzo skrupulatnie. Dla potwierdzenia jakości, produkcja ekologiczna poddawana jest restrykcyjnym kontrolom, które dotyczą upraw roślin i chowu zwierząt, przetwórstwa, ale również zasad znakowania gotowych produktów. Po pomyślnym zakończeniu tego procesu, każdy produkt BIO w Unii Europejskiej otrzymuje specjalny certyfikat wystawiony przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. – Nie ma powszechnie obowiązującej definicji rolnictwa ekologicznego, system ten określa się poprzez kryteria produkcji. Jego wyróżnikiem jest odrzucenie środków agrochemicznych, modyfikacji genetycznych (GMO) i innych syntetycznych elementów w całym łańcuchu produkcji żywności: od pola do półki sklepowej – tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak, dyrektor Jednostki Certyfikującej AGRO BIO TEST.

Zobacz film: "Codzienna pielęgnacja zdrowej skóry niemowląt i małych dzieci"

W celu lepszego zrozumienia czym właściwie jest rolnictwo ekologiczne, warto prześledzić wędrówkę produktu BIO z pola do sklepu. Przyjrzyjmy się bliżej produktom marki HiPP, która ma ponad 50 lat doświadczenia w produkcji żywności ekologicznej. HiPP jest obecnie marką nr 1 na świecie w kategorii „Ekologiczna żywność dla niemowląt” (wg Euromonitor International Health & Wellness 2015 edition) i największym na świecie przetwórcą surowców ekologicznych. Ponad sześć tysięcy rolników uprawia dla niej ekologiczne warzywa i owoce na ok. 15 tys. hektarów ziemi. Proces produkcji ekologicznej rozpoczyna się już od analiz gleby pod uprawy, na której rosną warzywa, owoce czy zboża, znajdujące się później w produktach. Kontroli poddaje się również warunki chowu zwierząt, w tym krów, z których mleka powstaje później ekologiczne mleko modyfikowane HiPP. Ważną częścią jest sprawdzanie procesu przetwórstwa, troska o każdy jego element.

Każdy, gotowy produkt marki HiPP przechodzi ponad 260 kontroli. Jej produkty ekologiczne posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego - znaczek liścia na zielonym tle. Znajduje się on na etykietach wraz z informacją, kto dokonał certyfikacji. Dodatkowo w firmie HiPP obowiązują wewnętrzne, wysokie wymagania dotyczące jakości i bezpieczeństwa. Przyjęte normy są dużo bardziej restrykcyjne niż te wymagane prawem, co potwierdzają przeprowadzane audyty i kontrole. Ideą marki jest produkcja zdrowej żywności na najwyższym poziomie, wytwarzanej w zgodzie z naturą, dzięki czemu produkty HiPP od dziesięcioleci wyróżniają się wyjątkową ekologiczną jakością, również wśród innych produktów noszących miano BIO. Dlatego też na etykietach, oprócz unijnego logo rolnictwa ekologicznego, znajduje się znak HiPP BIO, który symbolizuje jakość, za którą osobiście ręczą właściciele marki, Claus i Stefan Hipp.

1. Dlaczego troskliwi rodzice wybierają żywność BIO?

Brak substancji chemicznych i modyfikowanych genetycznie to bezpieczeństwo dzieci. – Wyższość produktów ekologicznych w stosunku do konwencjonalnych polega na tym, że jest w nich bardzo niewielka ilość zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska. Natomiast powszechne stosowanie pestycydów w rolnictwie konwencjonalnym sprawia, że potem zjadamy je wraz z produktami – tłumaczy dr inż. Urszula Sołtysiak. Rodzice, którzy wybierają ekologiczne produkty HiPP mogą mieć pewność najwyższej jakości i wynikającej z niej korzyści dla pociech. Młody organizm jest dużo bardziej wrażliwy niż człowiek dorosły na zawartą w żywności „chemię”. Opierając dietę niemowlęcia na produktach ekologicznych, wolnych od pestycydów, sztucznych konserwantów i barwników, bez GMO, inwestujemy w przyszłość naszego dziecka i środowiska, w którym wzrasta.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!