Trwa ładowanie...

Wymienniki węglowodanowe

Avatar placeholder
07.10.2020 11:13
Wymienniki węglowodanowe
Wymienniki węglowodanowe

Wymienniki węglowodanowe pozwalają kobietom w ciąży cierpiącym na cukrzycę urozmaicać dietę. Dieta w cukrzycy ciążowej nie musi być monotonna, jeśli tylko sięgniesz po substytucyjne produkty spożywcze o podobnym indeksie glikemicznym. Wymiennik węglowodanowy to termin używany w diabetologii służący do porównywania ze sobą produktów, które zawierają taką samą ilość węglowodanów i powodują podobny wzrost glikemii we krwi. Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to jakieś 10-12 g przyswajalnych węglowodanów zawartych w określonej ilości pożywienia, co odpowiada 50-70 kcal. Np. 1 WW zawarty jest w średniej wielkości ziemniaku oraz w kromce razowego chleba o masie 20 g.

spis treści

1. Tabele wymienników węglowodanowych

Przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia zostały opracowane specjalne tabele z wymiennikami węglowodanowymi, które pomagają osobom z cukrzycą urozmaicać dietę. Podane w tabeli ilości wymienników węglowodanowych, możliwe do spożycia przez chorego, np. 2 WW – pozostawiają do wyboru albo dwa średniej wielkości ziemniaki, albo dwie kromki razowego chleba. Poniżej znajdziesz tabele wymienników węglowodanowych określonych grup produktów spożywczych.

1.1. Słodycze

Nazwa produktuIlość zawierająca 1 WWMiara produktu
Baton czekoladowy16 g1/3 batona
Czekolada15 g1/6 tabliczki o wadze 100 g
Lody śmietankowe25 g1 gałka
Miód15 g1 łyżeczka
Tort orzechowy20 gmała porcja

1.2. Pieczywo i ciasto

Nazwa produktuIlość zawierająca 1 WWMiara produktu
Chleb biały20 g1 kromka
Chleb razowy25 g1 kromka o grubości 0,5 cm
Chleb pszenny mieszany20 g1 średnia kromka
Chleb tostowy25 g1 kromka
Chleb graham20 g1 średnia kromka
Pieczywo chrupkie15 g1,5 kromki
Pączki25 g½ sztuki
Ciasto drożdżowe30 g1 mała porcja
Ciasto biszkoptowe30 g1 mała porcja
Paluszki15 g15 sztuk
Krakersy15 g3 sztuki

1.3. Produkty zbożowe

Nazwa produktuIlość zawierająca 1 WWMiara produktu
Mąka pszenna15 g1 łyżka stołowa
Mąka żytnia20 g1,5 płaskiej łyżki stołowej
Mąka kukurydziana20 g1,5 płaskiej łyżki stołowej
Kasza jęczmienna20 g1 płaska łyżka stołowa
Kasza gryczana16 g1 płaska łyżka stołowa
Ryż suchy20 g2 łyżki stołowe
Płatki owsiane25 g4 łyżki stołowe
Płatki kukurydziane15 g3 czubate łyżki stołowe
Makaron gotowany40 g1 mała porcja

1.4. Produkty mleczne

Nazwa produktuIlość zawierająca 1 WWMiara produktu
Mleko 2,0%250 ml1 szklanka
Mleko 3,2%250 ml1 szklanka
Śmietana 18%250 ml1 szklanka
Jogurt light175 ml1 porcja
Kefir 1,5%250 ml1 szklanka
Mleko skondensowane100 ml½ szklanki
Mleko w proszku20 g4 łyżeczki
Twaróg330 g12 łyżek
Serek homogenizowany250 ml1 kubeczek

1.5. Owoce i przetwory owocowe

Nazwa produktuIlość zawierająca 1 WWMiara produktu
Jabłko100 g1 średnie
Gruszka100 g1 mała
Truskawki160 g10 sztuk
Pomarańcza140 g1 średnia
Brzoskwinie100 g1 sztuka
Banany70 g1/3 sztuki
Grejpfrut125 g½ sztuki
Cytryna300 g2 sztuki
Mandarynki150 g2 sztuki
Czereśnie90 g20 sztuk
Maliny140 g1 szklanka
Porzeczki czarne160 g1 szklanka
Arbuz160 g1 porcja
Sok jabłkowy100 ml½ szklanki
Sok pomarańczowy110 ml½ szklanki
Dżem niskosłodzony20 g2 łyżeczki
Dżem wysokosłodzony10 g1 łyżeczka

1.6. Warzywa

Nazwa produktuIlość zawierająca 1 WWMiara produktu
Pomidory400 g5 średnich sztuk
Ogórki500 g5 średnich sztuk
Marchew100 g2 średnie sztuki
Groszek konserwowy80 g1/3 małej puszki
Kalafior500 g1 średnia sztuka
Cebula120 g2 sztuki
Papryka125 g1 sztuka
Sałata1000 g5 średnich główek
Rzodkiewka500 g50 sztuk
Buraki160 g2 średnie sztuki
Por200 g2 średnie sztuki
Seler160 g½ sztuki
Szpinak170 g2 porcje
Kapusta biała/czerwona200 g6 liści
Kukurydza konserwowa60 g1/6 dużej puszki

1.7. Ziemniaki i produkty ziemniaczane

Nazwa produktuIlość zawierająca 1 WWMiara produktu
Ziemniaki65 g1 średni
Chipsy30 g1 opakowanie
Frytki30 g6 średnich sztuk

2. Stosowanie wymienników węglowodanowych

Wymienniki węglowodanowe w prosty sposób pozwalają zastępować określone porcje jednych produktów żywieniowych odpowiednimi porcjami innych, dostarczających tyle samo węglowodanów. Najlepiej wymieniać produkty z tej samej grupy żywieniowej, np. jedne owoce zastępować innymi owocami. Na opakowaniach wielu produktów podawana jest zawartość składników odżywczych. Na jej podstawie można obliczyć ilość zjedzonych WW. Inaczej jest w przypadku żywności kupowanej „na sztuki” lub „na wagę”. To właśnie dla niej zostały opracowane tabele wymienników węglowodanowych.

SYSTEM WYMIENNIKÓW WĘGLOWODANOWYCH 1 WW = 10-12 g węglowodanów 1 WW podwyższa poziom cukru we krwi o 30-50 mg% 1 jednostka insuliny obniża poziom cukru we krwi o 30-50 mg%
Stosowanie systemu wymienników węglowodanowych jest bardzo istotne dla tych kobiet w ciąży, które samodzielnie wyliczają sobie dawkę insuliny do posiłku.

Joanna Krocz

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze